På gång

Erfarenheter från regionala klimatråd i Almedalen

Klimatråd utgör tvärsektoriella motorer – vilka hinder kan vi tillsammans överbrygga? Hur förstärker vi dialogen mellan regionala klimatsamverkansråd? Fokus kommer vara framgångar och motgångar. Vi står inför stora utmaningar, samtidigt som möjligheterna öppnas tack vare samverkan, frågan är hur?

Webbutbildning för matbutiker som vill gå före

Matbutiker är en viktig aktörsgrupp som kan få oss alla att minska klimatavtrycket från maten vi äter. Butikerna kan hjälpa sina kunder till mer klimatsmarta matval och även inspirera till hur de kan agera smart i hemmet för att minska onödigt matsvinn. Klimat 2030 har initierat ett projekt som riktar sig direkt till matbutiker, där vi tagit fram ett paket med resurser. En del är en webbutbildning om klimatsmart mat.

17 juni: seminarium om upphandling av transporter

Hur görs en upphandling av transporter med miljökrav för att få anbud? Att upphandla tunga transporter med miljökrav kan vara en utmaning. Flera av er i regionen har också visat intresse för stöd och råd för hur en framgångsrik upphandling görs. Välkommen till en eftermiddag med miljöupphandling av tunga transporter i fokus där vi skräddarsytt ett program utefter era önskemål.

Fransk matsvinnshjälte får WIN WIN:s hållbarhetspris

Fransk matsvinnshjälte ändrade den franska lagen – belönas med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award för sitt arbete. Genom idogt arbete och ett osvikligt engagemang lyckades han driva igenom ett förbud för franska livsmedelsbutiker och restauranger att slänga mat. Tack vare den nya franska lagen tillvaratas alla de råvaror och matprodukter som tidigare gick direkt i soporna.

”Gör det enklare för företag att ställa om till fossilfritt”

”Företag som går först och tar risk i en samhällsomställning ska inte missgynnas. Därför är det nödvändigt att regeringen ger tydliga spelregler för de som konsumerar och producerar 100 procent förnybara drivmedel.” Det skriver Anders Roth som är samordnare för fokusområde Hållbara transporter inom Klimat 2030 tillsammans med Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Läs hela artikeln i Dagens Samhälle

Tillsammans räddar vi maten

I fredags träffades representanter för restaurang-, café- och grossistbranschen för att inspirera och inspireras till nya lösningar för minskat matsvinn. ”Nu är det dags att hacka, koka, steka och pochera matsvinnsfrågan. Hur kan vi hjälpa varandra så att vi tillsammans blir bättre på att rädda maten?”