Klimatsmart och hälsosam mat
Utöver att minska fossila utsläpp behöver vi minska matkonsumtionens påverkan på klimatet. Den mest verkningsfulla åtgärden då är att minska köttkonsumtionen. 75 procent av utsläppen av växthusgaser från maten som konsumeras i Sverige kommer från kött- och mejeriprodukter. Forskningen visar att det inte räcker med tekniska förbättringar. Vi behöver också minska vår konsumtion av kött till motsvarande nivå som 1990. Minskning av köttkonsumtionen skulle även innebära hälsofördelar, i enlighet med de nordiska livsmedelsrekommendationerna. Det finns ett ökat intresse för matfrågor i stort, bland annat vegetarisk kosthållning.
Utvecklingen av ett hållbart västsvenskt lantbruk skulle ge minskad negativ klimat- och miljöpåverkan, samt bidra till arbetstillfällen på landsbygden. Västsvensk animalieproduktion i form av exempelvis betesdjur ger många mervärden, t.ex. låg användning av antibiotika. Det finns även stora möjligheter inom området hållbart vattenbruk och hållbara marina livsmedel. Att minska det omfattande matsvinnet är en annan viktig del i arbetet för klimatsmart mat. Läs mer i Klimat 2030 – Strategiska vägval.
Tre satsningar ryms inom detta fokusområde
- Minskat matsvinn
- Främja hållbart lantbruk
- Mer vegetariskt på tallriken
Restaurangens klimatskafferi
Maten står för en fjärdedel av klimatutsläppen som en genomsnittlig svensk orsakar. Restauranger serverar många måltider, och har därför makt att påverka dessa utsläpp. Restauranger kan dessutom inspirera gäster att äta mer klimatsmart genom att servera riktigt god mat med låg klimatpåverkan. En bonus är att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta mer resurseffektivt.
Här samlar vi tips och länkar för dig som jobbar inom restaurang och besöksnäring
Webbutbildning och material för matbutiker
Matbutiker är en viktig aktörsgrupp som kan få oss alla att minska klimatavtrycket från maten vi äter. Butikerna kan hjälpa sina kunder till mer klimatsmarta matval och även inspirera till hur de kan agera smart i hemmet för att minska onödigt matsvinn. Klimat 2030 har initierat ett projekt som riktar sig direkt till matbutiker, där vi tagit fram ett paket med resurser. En del är en webbutbildning om klimatsmart mat som är framtagen i nära samarbete med ett antal livsmedelsbutiker i runt om i regionen.
Du hittar hela utbildningen här: http://www.klimat2030.se/klimatsmartmat/
Kommunikationsmaterial och förändrade arbetssätt är andra verktyg vi arbetar med. Läs mer och ladda ner material här: http://klimat2030.se/material-matbutiker/
Verktygslåda för klimatsmarta offentliga måltider
Varje dag serveras ca 3 miljoner offentliga måltider inom skola, vård och omsorg. Hur kan de bli mer klimatsmarta?
Här samlar vi kunskap, tips och kommunikationsmaterial för dig som jobbar med offentliga måltider!
Podden ”På lantbrukets hållbarhetsfront”
Vår samordnare för satsningen ”Främja hållbart lantbruk” har startat en podd – ”På lantbrukets hållbarhetsfront”. Podden är en samarbete LRF Västra Sverige och Klimat 2030.
Lyssna här (länk till Spotify)
Tips för att äta mer klimatsmart
Exempel på tidigare nyheter och aktiviteter
Lantbrukare tar steg mot gårdsbaserad biogasproduktion
Slutkonferens för ”Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider”
Fyra snabba frågor till Julia Granung – Produktutvecklare Peas of Heaven
Ny podd: På lantbrukets hållbarhetsfront
19 oktober: Klimatlunch ”Från jord till bord för klimatet”
Webbinarium om klimatsmarta råvaror härifrån
Utbildningsdag om hållbar och klimatsmart upphandling
Gröna möten: träffar om omställningen av lantbruket
Inspirationsdag på Garveriet i Floda: Tillsammans räddar vi maten
Innovationslabb: Så minskar vi matsvinnet
Sökes: Matbutiker som vill minska sin klimatpåverkan
Lunchföreläsning med kocken Paul Svensson
100-tal deltog på frukostseminarium om matens klimatpåverkan: se webbsändningen
Coachtimme
Undertecknare av Klimat 2030? Då kan du få en timmes coachning med nån av våra samordnare. Läs mer här.
Kontaktpersoner: samordnare för arbetet inom fokusområdet
Satsning ”Minskat matsvinn”:
Maria Nehme O’Neill, RISE Research Institutes of Sweden
maria.nehme.oneill@ri.se, 010-7223201
Satsning ”Mer vegetariskt på tallriken”:
Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden
britta.floren@ri.se, 010-516 66 66
Satsning ”Främja hållbart lantbruk”:
Danira Behaderovic, RISE
danira.behaderovic@ri.se, 010-516 66 88