Klimatsmart och hälsosam mat

mat-highres.jpg

Utöver att minska fossila utsläpp behöver vi minska matkonsumtionens påverkan på klimatet. Den mest verkningsfulla åtgärden då är att minska köttkonsumtionen. 75 procent av utsläppen av växthusgaser från maten som konsumeras i Sverige kommer från kött- och mejeriprodukter. Forskningen visar att det inte räcker med tekniska förbättringar. Vi behöver också minska vår konsumtion av kött till motsvarande nivå som 1990. Minskning av köttkonsumtionen skulle även innebära hälsofördelar, i enlighet med de nordiska livsmedelsrekommendationerna. Det finns ett ökat intresse för matfrågor i stort, bland annat vegetarisk kosthållning.

Utvecklingen av ett hållbart västsvenskt lantbruk skulle ge minskad negativ klimat- och miljöpåverkan, samt bidra till arbetstillfällen på landsbygden. Västsvensk animalieproduktion i form av exempelvis betesdjur ger många mervärden, t.ex. låg användning av antibiotika. Det finns även stora möjligheter inom området hållbart vattenbruk och hållbara marina livsmedel. Att minska det omfattande matsvinnet är en annan viktig del i arbetet för klimatsmart mat. Läs mer i Klimat 2030 – Strategiska vägval.

Tre satsningar ryms inom detta fokusområde

  • Minskat matsvinn
  • Främja hållbart lantbruk
  • Mer vegetariskt på tallriken

Restaurangens klimatskafferi

Maten står för en fjärdedel av klimatutsläppen som en genomsnittlig svensk orsakar. Restauranger serverar många måltider, och har därför makt att påverka dessa utsläpp. Restauranger kan dessutom inspirera gäster att äta mer klimatsmart genom att servera riktigt god mat med låg klimatpåverkan. En bonus är att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta mer resurseffektivt.

Här samlar vi tips och länkar för dig som jobbar inom restaurang och besöksnäring

Webbutbildning och material för matbutiker

Matbutiker är en viktig aktörsgrupp som kan få oss alla att minska klimatavtrycket från maten vi äter. Butikerna kan hjälpa sina kunder till mer klimatsmarta matval och även inspirera till hur de kan agera smart i hemmet för att minska onödigt matsvinn. Klimat 2030 har initierat ett projekt som riktar sig direkt till matbutiker, där vi tagit fram ett paket med resurser. En del är en webbutbildning om klimatsmart mat som är framtagen i nära samarbete med ett antal livsmedelsbutiker i runt om i regionen.

Du hittar hela utbildningen här: http://www.klimat2030.se/klimatsmartmat/

Kommunikationsmaterial och förändrade arbetssätt är andra verktyg vi arbetar med. Läs mer och ladda ner material här: http://klimat2030.se/material-matbutiker/

 

Verktygslåda för klimatsmarta offentliga måltider

Varje dag serveras ca 3 miljoner offentliga måltider inom skola, vård och omsorg. Hur kan de bli mer klimatsmarta?

Här samlar vi kunskap, tips och kommunikationsmaterial för dig som jobbar med offentliga måltider!

 

Här hittar du verktygslådan!

 

Podden ”På lantbrukets hållbarhetsfront”

Vår samordnare för satsningen ”Främja hållbart lantbruk” har startat en podd – ”På lantbrukets hållbarhetsfront”. Podden är en samarbete LRF Västra Sverige och Klimat 2030.

Lyssna här (länk till Spotify)

 

 

Tips för att äta mer klimatsmart

Klimatsmarta råvaror härifrån. Inspiration och tips för dig som vill äta smartare – både för miljön och hälsan

Klimatsmarta mattips

 

Exempel på tidigare nyheter och aktiviteter

Nya undertecknare inom klimatsmart och hälsosam mat

Elin Backlund ny samordnare för vårt arbete för minskat matsvinn

9 februari: Slutkonferens för ”Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider”

Fyra snabba frågor till Julia Granung – Produktutvecklare Peas of Heaven

Ny rapport om hur Sverige kan bli världsledande på växtbaserad mat

Ny podd: På lantbrukets hållbarhetsfront

19 oktober: Klimatlunch ”Från jord till bord för klimatet”

Sandra Wilsson är ny samordnare för satsningen hållbart lantbruk

Omställning till vegansk produkt vinner Unga Landsbygdspriset i Väst 2020

Verktygslåda för klimatsmarta offentliga måltider

Webbinarium om klimatsmarta råvaror härifrån

Utbildningsdag om hållbar och klimatsmart upphandling

Gröna möten: träffar om omställningen av lantbruket

Ny broschyr om klimatsmarta råvaror härifrån

Behovet av mer klimatsmart mat

Ny studie: Vad vi äter avgörande för matens klimatpåverkan

Inspirationsdag på Garveriet i Floda: Tillsammans räddar vi maten

Innovationslabb: Så minskar vi matsvinnet

Sökes: Matbutiker som vill minska sin klimatpåverkan 

Ny rapport: möjligt med hållbar matproduktion till alla år 2050

Lunchföreläsning med kocken Paul Svensson

100-tal deltog på frukostseminarium om matens klimatpåverkan: se webbsändningen

Folder: ”Klimatsmarta mattips”

Artikel om några av de aktiviteter som genomförts inom ramen för satsningen ”Främja hållbart jordbruk” under hösten 2018

Aktörsforum samlade 40-tal kring klimatsmart och hälsosam mat

 

Coachtimme

Undertecknare av Klimat 2030? Då kan du få en timmes coachning med nån av våra samordnare. Läs mer här.

 

Kontaktpersoner: samordnare för arbetet inom fokusområdet

Satsning  ”Minskat matsvinn”:
Maria Nehme O’Neill, RISE Research Institutes of Sweden
maria.nehme.oneill@ri.se, 010-7223201

 

 

Satsning  ”Mer vegetariskt på tallriken”:
Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden
britta.floren@ri.se, 010-516 66 66

 

 

Satsning  ”Främja hållbart lantbruk”:
Danira Behaderovic, RISE
danira.behaderovic@ri.se, 010-516 66 88