Fullsatt årligt event avslutade 2018
Från lägesbild till engagerad ordduell och klimatpoesi. Vårt årliga evenemang inom Klimat 2030 var 2018 ett frukostseminarium på Svenska mässan i den 4 december. Seminariet samlade omkring 300 personer.
Här kan du se inspelningen av frukostseminariet:
Morgonen inleddes av att landshövding Anders Danielsson och regionråd Kristina Jonäng hälsade välkomna och gladdes åt att fler och fler engagerar sig för klimatfrågan. Anders Danielsson jämförde klimatarbetet med nollvisionen för trafiken. Det var ingen som trodde på det från början, men nu är Sverige världsledande. Hur kan vi nå samma framgång inom klimatarbetet?
Därefter berättade styrgruppen för Klimat 2030 (Gustaf Zettergren från Västra Götalandsregionen och Monique Wannding från Länsstyrelsen) mer om kraftsamlingen Klimat 2030. Fyra av samordnarna för satsningarna fanns även med på scen och fick svara på frågor om året som gått så här ett år efter lanseringen. De berättade också lite om vilka satsningar som planeras för 2019.
Därefter följde två energiinjektioner i form av kärnfulla och inspirerande dragningar av Nina Ekelund från Hagainitiativet och Johan Ehrenberg från ETC. Hagainitiativet samlar 15 stora företag och Nina poängterade att vi måste ta hjälp av näringslivet för att gå snabbare fram i klimatomställningen. Klimatarbete är på många sätt lönsamt, det finns ett tydligt samband med stärkt konkurrenskraft. Johan Ehrenberg menade att han har gått från socialist till solcialist. En yta motsvarande halva Öland täckt med solceller skulle täcka Sveriges energibehov.
Frukosteventet avslutades med reflektion och musik framfört av Emil Jensen. ”Varje dag är en valdag, varje lokal är en vallokal, och varje stol är en möjlig talarstol…”
På frukostseminariet var det många i publiken som skickade in frågor. Alla frågor hann inte besvaras på seminariet. Om du fortfarande vill ha svar på någon fråga så kontakta oss gärna så ska vi försöka hjälpa till. Maila till svante.sjostedt@lansstyrelsen.se
Medverkande
Nina Ekelund, Hagainitiativet
Nina Ekelund är generalsekreterare för Hagainitiativet som arbetar för att minska näringslivets utsläpp och lyfta klimatfrågan. Nina har över 20 års erfarenhet av att driva miljö- och klimatfrågor, bl.a. på Naturvårdsverket, Statsrådsberedningen, Miljöförvaltningen i Stockholms stad, Stockholm Resilience Centre samt som partistyrelseledamot hos Kristdemokraterna. Under 2015–2016 satt hon med som sakkunnig i Miljömålsberedningen som hade ansvar för att ta fram nya klimatmål för Sverige.
Johan Ehrenberg, ETC
Johan Ehrenberg är journalisten, företagaren och författaren som redan som 16-åring startade vad som skulle bli ETC, en tidning som med kortare uppehåll fram till idag är en rödgrön röst som sticker ut i mängden. ETC har alltid varit mer än en tidning och idag är ETC även miljöaktör genom bolag som ETC El, ETC Bygg och ETC Näring AB som utan vinstintressen vill skapa solcellsparker, klimatpositiva hyreshus och fermenterad näring.
Emil Jensen
Emil Jensen är en ordkonstnär som på scen blandar musik, lyrik, komik och brandtal till en helt egen genre. Han hörs återkommande i ”Tankar för dagen” och ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio och har hyllats för sina sommar- och vinterprat i P1. Genom åren har han även prisats för det engagemang som löper genom hans texter och artisteri, bland annat en sommarturné på 300 mil per cykel. I höst är han aktuell med en ny bok med alla sina samlade radiotexter och med nya albumet och föreställningen ”En gemensam galning”. (Fotograf: Joel Nilsson)
Seminarium på Framtid Västra Götaland
Efter frukostseminariet följde heldagskonferensen ”Framtid Västra Götaland 2018 – Innovation för omställning och konkurrenskraft” som delvis fokuserade på klimat kopplat till nya lösningar och innovation. Vi höll i ett eftermiddagsseminarium på temat Klimat innovationer och entreprenörskap – vad hjälper eller stjälper framtidens lösningar?
Seminariet inleddes med reflektioner från två aktörer som på olika sätt stödjer klimatinnovationer. Pia Areblad från Business Region Göteborg menade att upphandlingar, testarenor för innovationer och information med vägledning är de områden där de kan göra mest nytta. Håkan Axelsson från Chalmers Ventures tog sedan vid och berättade om olika exempel på hur gröna innovationer skalas upp till kommersiella lösningar genom att innovatörer matchas med entreprenörer.
Därefter presenterades och diskuterades tre innovativa och klimatsmarta lösningar:
- Lill Sjöberg på Twood pratar om det stora textilberget som en av vår tids utmaningar. Hon har utvecklat materialet Twood av gamla jeans – ett material som liknar trä i sin struktur.
- Fredrik Warberg berättar om hur alla enklare kan semestra klimatsmart genom att beräkna klimatutsläppen mellan olika transportmedel och boendealternativ på klimatsmartsemester.se
- Lennart Bjurström från Food for progress vill verka för mat inom planetens gränser. Food for progress startade sin verksamhet 2007 i en gammal köttbullefabrik. Idag producerar de bland annat växtbaserade Oumph.
Kolla in hela programmet för Framtid Västra Götaland 2018