Icebug ett av 92 företag som antagit klimatlöften
Hallå där David Ekelund på Icebug som är ett av 92 företag som antagit löften inom ramen för Klimatlöftet för företag:
Hur kom det sig att ni gick med i Klimatlöftet?
– Eftersom vårt största avtryck är kopplat till vår tillverkning utomlands har vi jobbat väldigt mycket med att kartlägga och minska utsläppen från vår internationella värdekedja och att banta vårt avtryck från material och transporter. Vi jobbar till exempel med att hjälpa fabriksägare i Vietnam att ställa om till solenergi. Vi på Icebug tar varje chans att testa vårt klimatarbete utifrån nya perspektiv och Klimatlöftet sporrar oss att jobba med ännu fler klimatåtgärder.
Vilket nytta ser ni med projektet?
– Med hjälp av Klimatlöftet för företag ska vi titta ännu närmare på vår verksamhet här i Västra Götaland. Genom att anta ett antal väldigt specifika löften, som att förtydliga vår resepolicy och se över energianvändningen i Jonsered, är vi säkra på att vi kommer kunna göra flera hållbarhetsvinster snabbt och relativt enkelt. Omställning behöver inte vara svårt för att ha effekt!
Beskriv stegen ni tagit i er omställning?
– Vårt första steg var att kartlägga vårt avtryck. För att börja i rätt ände är det bra att veta hur mycket CO2e man släpper ut och var i processen utsläppen sker. För oss är en stor del kopplad till fabrikernas energianvändning – därför bestämde vi oss för att hjälpa dem att ställa om till förnybar energi. Att hitta rätt solenergipartner har tagit tid men med dem på plats kan fabrikerna få tillgång till gratis solpaneler som enligt vårt pilotprojekt skulle kunna täcka upp till 70 procent av energibehovet. Det här är ett arbete som pågår och vi har delat med oss av kunskapen och bjudit in konkurrenter att göra samma sak utan kostnad för att maximera nyttan. Så här långt har fyra andra varumärken hoppat på. Har man tillverkning i Vietnam och tycker detta låter intressant får man gärna höra av sig till oss.
– En annan sak som blev tydlig för oss är hur destruktivt flygfrakt är för klimatet. Sedan många år säger vi därför tydligt nej till att flyga hem produkter från fabrik. Varför arbeta för att minska produktionens avtryck bara för att direkt dubblera det genom att flyga hem varorna?
Har ni exempel på samverkan som minskar klimatpåverkan?
– Icebug är ett relativt litet företag i en jättelik bransch men vi ser att samverkan leder till exponentiell förändring. Även om ett företag endast står för fem procent av en fabriks kundunderlag går det att göra skillnad. Tips då är att kroka arm med övriga kunder och berätta vad företaget står för och önskar – men också vad man är redo att hjälpa till med för att få det på plats. Att ha en inkluderande inställning och bjuda in såväl konkurrenter som partner har fungerat för oss och hjälpt oss skapa mycket mer positiva effekter än om vi enbart fokuserat på att minska vårt eget negativa avtryck. På samma sätt är det viktigt för oss att samverka med våra kunder och användare. Köpögonblicket är bara början på resan – det är nu vi tillsammans kan se till att grejerna kommer till användning och uppskattas under många år framöver!
Områdena Icebug antagit löften inom:
- Grön finansiering
- Resepolicy för hållbara tjänsteresor
- Klimatpåverkan mat under möten
- Effektiviserad elanvändning
På bilden syns David Ekelund tillsammans med Tom Nilsson som båda är VD på Icebug. Foto: Icebug