19 oktober: Klimatlunch ”Från jord till bord för klimatet”
Från jord till bord för klimatet – en lunchföreläsning om hållbart lantbruk, mer vegetariskt på tallriken och minskat matsvinn
UPPDATERING gällande talare: Både Anders Gunnarsson från Halla gård och Niclas Yngvesson från Waste har fått förhinder att delta pga. sjukdom. Deltar på scen gör istället Åsa Sandberg från Too good to go, ett annat företag som jobbar med matsvinn.
Se inspelningen från klimatlunchen här (textad):
Klimat 2030 bjuder den 19 oktober in till sin första klimatlunch – först ut är temat klimatsmart mat. Tre samordnare från Klimat 2030 är på plats tillsammans med tre gäster som går före. Hur kommer det sig att ett 100-årigt charkföretag börjar producera växtbaserat? Kan en modern bondgård bli helt fossilfri? Och vad finns det för metoder för att minska matsvinnet i restauranger? Detta, och mycket mer får du svar på under årets klimatlunch.
När: 19 oktober 2020 kl. 11:30 – 12:45. Vi bjuder på en lättare vegetarisk lunch från 11.30. Föreläsningen börjar kl. 12.00 och avslutas kl. 12:45.
Var: Lokalen Bergslagsbanan, Regionens hus, Bergslagsgatan 2 Göteborg. Lokalen ligger i det gamla vita stationshuset bakom centralstationen.
Sista anmälningsdag: 14 oktober.
Medverkar gör Halla gård, Peas of Heaven och Waste – alla ligger i framkant när det kommer till hållbar matkonsumtion. På plats för att ställa frågor har vi tre samordnare från Klimat 2030:s fokusområde Klimatsmart och hälsosam mat, bland annat vår nya samordnare inom hållbart lantbruk.
På scen
Klimat 2030:s tre samordnare inom Klimatsmart och hälsosam mat inleder
Jennifer Davis – samordnare för Minskat matsvinn
Britta Florén – samordnare för Mer vegetariskt på tallriken
Sandra Wilsson – samordnare för Främja hållbart lantbruk
Halla gård – här förverkligas visioner om lägre klimatavtryck och slutet kretslopp
För tre år sedan började Anders Gunnarsson resan mot en grisproducerande gård med lägre klimatavtryck än tidigare. Tanken var också att ha ett slutet kretslopp på gården. I år står det nya stallet färdigt med tillhörande biogasanläggning och hållbarhetsgrisarna har flyttat in. Nu pågår arbetet för fullt med att vara oberoende fossil energi och importerat foder i form av sojamjöl på Halla gård utanför Kvänum i Västra Götaland.
Peas of Heaven – Lansering av växtbaserat hos ett 100 årigt Charkföretag?
2018 fyllde korvtillverkaren Härryda Karlssons charkuterier 100 år och samma år lanserades ett nytt sortiment med ärtbaserade produkter under varumärket Peas of Heaven. Julia Granung, Produktutvecklare Peas of Heaven/H. Karlssons Charkuterier, berättar om drivkrafterna bakom satsningen och vilka framgångsfaktorer och utmaningar företaget har mött under sin pågående resa.
Waste – En dagens, utan matsvinn – går det?
Waste är en restaurang med ambitionen att bli ett skyltfönster mot framtiden med den tydliga målsättningen att vara en lärande restaurang som jobbar målmedvetet för minskat matsvinn, ökad resurseffektivitet och låg miljöpåverkan. Restaurangen startade hösten 2019 på Chalmersområdet i Göteborg och kärnan i konceptet är nya produktionsmetoder och rutiner i samverkan med leverantörer. Detta ska leda till minimalt matsvinn och en meny där mat som annars skulle gått till spillo tas till vara av kockar som brinner för hållbarhet och näringsriktig mat. Niclas Yngvesson, verksamhetsledare på Waste, kommer till klimatlunchen.
Övrig information och anmälan
Med anledning av Covid-19 har vi endast möjlighet att ta emot 40 besökare på plats. Om du skulle få förhinder att delta fysiskt är det viktigt att du meddelar oss så snart som möjligt, så att platsen kan gå till någon annan.
Klimatlunchen kommer även sändas digitalt och länken kommer ni att hitta här: www.klimat2030/klimatlunch.
Om du vill delta på plats anmäler du dig här
Klimatlunchen arrangeras av Klimat 2030 Västra Götaland ställer om och är del av Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland.