Minska matsvinnet
Ett minskat matsvinn innebär vinster för både planeten och plånboken. Att mäta och reflektera är viktigt för att minska matsvinnet, men det behövs även kompetens om hur kockar kan arbeta förebyggande för att minska svinnet i restaurangkök.
Kontakta samordnare Maria Nehme O’Neill för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Användbara länkar
Faktablad för minskat matsvinn för företag
Vad ska vi välja: Livsmedelsverkets handbok för matsvinn
IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en handbok för minskat matsvinn i privata restauranger.
IVL: Handbok för minskat matsvinn – för restauranger i privat regi
Naturvårdsverket: Livsmedelsavfall i Sverige 2022
Nordiskt samarbete: Kasta mindre mat
Verktyg och tjänster
Generation Waste, Chefstein och FoodWaste är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som vill mäta och minska sitt matsvinn.
För det svinn som trots allt uppstår finns exempelvis appen To good to go där restauranger kan sälja sitt överskott och öka sin resurseffektivitet.