På gång

Nytt kartverktyg för laddbara fordon och förnybara drivmedel

Länsstyrelsen Kalmar har tagit fram ett planeringsverktyg för infrastruktur för laddbara fordon och förnybara drivmedel. Kartverktyget är rikstäckande, verktyget visar statistik och data för alla län och kommuner i Sverige. I verktyget finns inlagt tankstationer för HVO100, fordonsgas, etanol, laddstolpar samt information om antal registrerade fordon per bränsletyp och typ av fordon. Det finns även en prognos över elbilsutvecklingen nu, år 2025 och 2030 per postnummer. Verktyget är publikt och öppet för alla.

2 juni: Förskolan Hoppet: Goda exempel på biobaserat, återvunnet och återbrukat.

Förskolan Hoppet ska bli västvärldens första fossilfria förskola. Genom ett samarbete med Lokalförvaltningen i Göteborgs stad, Bengt Dahlgren AB, med flera bjuder vi nu in till en workshop med både presentationer av nya material och diskussioner om hur vi utvecklar nya fossilfria material och lösningar för att nå klimatmålen. Vi vänder oss till dig som arbetar i nära relation till eller i byggsektorn och som kan ge input och påverka hur vi ska minska klimatpåverkan.

Nationell satsning för mer hållbara modeval

Nu startar det nationella projektet F/ACT Movement där kommuner, konsumenter och näringslivet tillsammans ska bidra till en mer hållbar konsumtion av textil. Privatpersoner ska bli coachade för att lära sig mer om hållbara modealternativ samtidigt som de ska inspirera fler konsumenter till att prova på nya sätt för att uppdatera sin garderob. Kommuner kommer att arrangera aktiviteter med fokus på hållbart mode, och intresserade företag ska få hjälp att ställa om till mer cirkulära affärsmodeller.

Klimat 2030 kommer att delta på CSR Expo

Den 3-4 november 2020 kommer mässan CSR Expo gå av stapeln i Göteborg och Klimat 2030 kommer att delta. ”CSR Expo är mötesplatsen för företag och organisationer som vill ta del av varandras erfarenheter och initiativ, samtidigt som de skapar hållbara affärer. Här lyfts utmaningar och potentiella lösningar fram – för nuvarande och framtida frågor. Under två intensiva dagar möts företag, föreningar, bransch- och intresseorganisationer, myndigheter, forskare, utbildare, kommuner och politiker från respektive fält inom CSR-området.”

Vårgårda Bostäder vann miljömålspriset 2020

Vi gratulerar Vårgårda Bostäder till Miljömålspriset 2020 inom kategorin ”Mod och tempo”. Genom solenergi har de gjort sina hyresrätter självförsörjande på el och de är pionjärer i sin bransch. De jobbar också för att överskottsenergin från sommaren ska kunna lagras med hjälp av vätgas och användas när solen inte lyser lika frekvent. Vårgårda kommun är en del av Klimatråd Västra Götaland.

7 maj: Industriell elektrifiering – hur ska elen räcka till?

Välkommen till ett frukostseminarium där vi diskuterar hur vi egentligen ska kunna producera den mängd el som behövs – och hur den ska transporteras. Hur kan framtidens förnybara elproduktion möta en ökad elektrifiering? Hur ska vi hantera effektutmaningar och nätbegränsningar i kraftsystemen?
Klarar marknaden av att möjliggöra utvecklingen?

13 maj: Krissäkra klimatarbetet i byggsektorn

Hur behåller vi farten uppe i klimatsmart byggande också genom ett skakigt samhällsklimat? Under detta interaktiva webbseminarium hoppas vi bidra med inspiration, erfarenhetsutbyte och perspektiv som kan vägleda dig i din vardag. Tillsammans kan vi skapa ett mer resurseffektivt och klimatsmart samhälle, som håller i både med- och motgång.

Verktygslåda för klimatsmarta offentliga måltider

Vi samlar kunskap, tips och kommunikationsmaterial för dig som jobbar med offentliga måltider! Varje dag serveras ca 3 miljoner offentliga måltider inom skola, vård och omsorg. Den mat som serveras har stor potential att påverka matval och livsstil i det övriga livet. I unga år grundläggs också matvanor som vi bär med oss hela livet. Den mat som serveras inom offentlig sektor utgör därför en viktig vägvisare för hållbara och hälsosamma matvanor. Genom att öka kunskapen om vilken mat som är bra ur klimatsynpunkt, men också god och hälsosam, rustar vi offentlig måltidsbransch för framtiden.

Webbinarium om klimatsmarta råvaror härifrån

Landet lär #32 ”Hur får vi mer klimatsmarta råvaror härifrån?” Det finns många fördelar med att äta mer närproducerade råvaror. Förutom att undvika långa transporter kan konsumtionen även bidra till fler arbetstillfällen lokalt. Men hur får vi fler konsumenter att upptäcka fördelarna med närproducerad mat? Och vad behövs för att vi ska kunna odla fler klimatsmarta råvaror i Sverige? Webbinariet görs med utgångspunkt från broschyren Klimatsmarta råvaror härifrån som är framtaget som en del av kraftsamlingen Klimat 2030