Restaurangens kopia

Restaurangerna är en viktig aktör i klimatarbetet

Maten står för en fjärdedel av klimatutsläppen som en genomsnittlig svensk orsakar. Restauranger serverar många måltider, och har därför makt att påverka dessa utsläpp. Restauranger kan dessutom inspirera gäster att äta mer klimatsmart genom att servera riktigt god mat med låg klimatpåverkan. En bonus är att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta mer resurseffektivt.

Handbok för klimatsmarta restauranger och andra verksamheter

 

Smak för klimat – inspirationsträff för dig som är kock eller driver restaurang

Digitalt seminarium den 8 november 2022.  Tips, råd och goda exempel för resurseffektiv klimatomställning i restauranger. Vi ställde bland annat frågan hur kan kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” kan stötta restaurangaktörers klimatarbete framåt och bjöd in till diskussion med intressanta gästtalare.

Se inspirationsträffen i efterhand (Youtube)

 

Minska matsvinnet

Ett minskat matsvinn innebär vinster för både planeten och plånboken. Att mäta och reflektera är viktigt för att minska matsvinnet, men det behövs även kompetens om hur kockar kan arbeta förebyggande för att minska svinnet i restaurangkök.

Kontakta samordnare Maria Nehme O’Neill för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Användbara länkar

Faktablad för minskat matsvinn för företag

Vad ska vi välja: Livsmedelsverkets handbok för matsvinn

Livsmedelsverket om matsvinn med tips om hur man minskar matsvinn, information om datummärkningar och om förvaring.

IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en handbok för minskat matsvinn i privata restauranger.

Orkla FoodSolutions Sverige har gjort ett webbinarium om hur vi minskar matsvinnet i restaurangerna som de kallar  ”Don’t waste it”.

Livsmedelsverket har tagit fram en Handbok för minskat matsvinn – För verksamheter inom kök, restaurang och butik.

IVL: Handbok för minskat matsvinn – för restauranger i privat regi

Naturvårdsverket: Livsmedelsavfall i Sverige 2022

Nordiskt samarbete: Kasta mindre mat

 

Verktyg och tjänster

Generation Waste, Chefstein och FoodWaste är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som vill mäta och minska sitt matsvinn.

För det svinn som trots allt uppstår finns exempelvis appen To good to go där restauranger kan sälja sitt överskott och öka sin resurseffektivitet.

Kock som arbetar i restaurangkök    Kock gör en uppläggning

 

Byt till klimatsmartare råvaror

Övergången till mer klimatsmarta råvaror påbörjas när menyn sätts. Här står växtbaserade råvaror i centrum! När råvaror från djurriket används, väljs de med omsorg. Komponera rätter som är både klimatsmarta och omtyckta, där vissa kan bli ett stående inslag på menyn.

Kontakta samordnare Britta Florén för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

RISE Klimatdatabas för livsmedel

Databas med klimatavtryck som kan leasas och användas i verktyg för beräkning av aggregerad klimatinformation som måltider, menyer och inköp. Klimatdatabasen kan även användas för mer strategiskt klimatarbete för att sätta upp och följa klimatmål och nyckeltal. Öppna listan är ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel som visar klimatavtryck för våra vanligaste livsmedel.

RISE klimatdatabas för livsmedel

RISE Klimatskalor för livsmedel

RISE har tagit fram tio klimatskalor för livsmedel med syftet att stötta aktörer i livsmedelskedjan att öka kunskapen om vad ett hållbart klimatutrymme kan vara för olika livsmedel. Klimatskalorna ger en vägledning till vad som är låg respektive hög klimatpåverkan inom en grupp av livsmedel med liknande funktion. Skalorna kan användas för att jämföra olika livsmedels klimatavtryck inom samma grupp av livsmedel och på så sätt främja mer klimatsmarta val av livsmedel.

RISE Klimatskolor för livsmedel

Livsmedelsverket: Den grönare matcirkeln

Nu har Matcirkeln uppdaterats till en grönare version! För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbaserat.

Livsmedelsverkets grönare matcirkel

Användbara länkar

Faktablad för minskat matsvinn för företag

Klimat 2030 om lokala klimatsmarta råvaror.

WWF guidar restauranger till hållbara måltider, bland annat genom Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden, och genom exempel på klimatsmarta recept.

Västra Götalandsregionens webbutbildning om klimatsmart mat i offentliga måltider.

Uppsala kommun har tagit fram en utbildning för privata och offentliga restauranger på temat mat och klimat.

WWFs guider köttguiden, fiskguiden och vegoguiden för att underlätta hållbara livsmedelsval.

WWF Matguiden – konsumentguiden för mer hållbar mat

Inspiration, kunskap och recept framtaget av Orkla Food Solutions

Det finns många exempel och tips på recept att ta del av som också är bra för planeten, exempelvis på Receptbanken – Världsnaturfonden WWF

Verktyg och tjänster

Klimato och Matilda Foodtech är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som bland annat vill beräkna och minska klimatpåverkan från rätterna som serveras.

 

Påverka gästers val

Med små medel kan restauranger underlätta för gäster att fatta klimatsmarta beslut. Kommunicera era klimatsmarta val för att inspirera måltidsgästen till ett aktivt val som också kan sprida ringar på vattnet. Presentera gärna den mest klimatsmarta rätten högst upp på menyn, och lyft fram klimatsmarta råvaror.

RISE klimatskala

One Planet Plate är WWFs koncept och kriterier för en hållbar måltid med hänsyn till klimat och biologisk mångfald.

 

Filmer med exempel från restauranger

Filmer för kunskap och inspiration om hållbarhetsarbete i restaurangsektorn:

Intervju med Sofia B Olsson

Intervju med Louise Johansson

SLU: Mat & Klimat – MOOC

Västra Götalandsregionen: Utbildning klimatsmart mat

WWF: Vi lagar planetsmart mat!

Webbutbildning om klimatsmart mat: Kocken Paul Svensson

Chalmers Konferens och Restauranger och Gunnebo Slott och Trädgårdar har valt att anta Klimatlöftet företag för att minska sin klimatpåverkan. I dessa tre filmer berättar de och Göteborgsoperan om hur de jobbar med att ställa om maten de serverar.

Kom med i Klimat 2030s stora satsning för företag – Klimatlöftet företag! Ta del av senaste kunskaperna, verktygen och utbyt erfarenheter med andra företag som jobbar mot samma klimatmål. Klimatlöftena med livsmedelsinriktning är särskilt riktade mot företag inom måltidsverksamheter, som har personalrestauranger och för er som arbetar inom event.

Läs mer om Klimatlöftet företag på Västsvenska handelskammarens webbplats

 

Kontaktuppgifter

Mer vegetariskt på tallriken

Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden

britta.floren@ri.se, 010–5166666

Minskat matsvinn

Maria Nehme O’Neill, RISE Research Institutes of Sweden

Maria.nehme.oneill@ri.se, 010-7223201

Beställningar i restaurangkök