Restaurangens kopia
Restaurangerna är en viktig aktör i klimatarbetet
Maten står för en fjärdedel av klimatutsläppen som en genomsnittlig svensk orsakar. Restauranger serverar många måltider, och har därför makt att påverka dessa utsläpp. Restauranger kan dessutom inspirera gäster att äta mer klimatsmart genom att servera riktigt god mat med låg klimatpåverkan. En bonus är att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta mer resurseffektivt.
Handbok för klimatsmarta restauranger och andra verksamheter
Smak för klimat – inspirationsträff för dig som är kock eller driver restaurang
Digitalt seminarium den 8 november 2022. Tips, råd och goda exempel för resurseffektiv klimatomställning i restauranger. Vi ställde bland annat frågan hur kan kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” kan stötta restaurangaktörers klimatarbete framåt och bjöd in till diskussion med intressanta gästtalare.
Se inspirationsträffen i efterhand (Youtube)
Minska matsvinnet
Ett minskat matsvinn innebär vinster för både planeten och plånboken. Att mäta och reflektera är viktigt för att minska matsvinnet, men det behövs även kompetens om hur kockar kan arbeta förebyggande för att minska svinnet i restaurangkök.
Kontakta samordnare Maria Nehme O’Neill för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Användbara länkar
Faktablad för minskat matsvinn för företag
Vad ska vi välja: Livsmedelsverkets handbok för matsvinn
IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en handbok för minskat matsvinn i privata restauranger.
IVL: Handbok för minskat matsvinn – för restauranger i privat regi
Naturvårdsverket: Livsmedelsavfall i Sverige 2022
Nordiskt samarbete: Kasta mindre mat
Verktyg och tjänster
Generation Waste, Chefstein och FoodWaste är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som vill mäta och minska sitt matsvinn.
För det svinn som trots allt uppstår finns exempelvis appen To good to go där restauranger kan sälja sitt överskott och öka sin resurseffektivitet.
Byt till klimatsmartare råvaror
Övergången till mer klimatsmarta råvaror påbörjas när menyn sätts. Här står växtbaserade råvaror i centrum! När råvaror från djurriket används, väljs de med omsorg. Komponera rätter som är både klimatsmarta och omtyckta, där vissa kan bli ett stående inslag på menyn.
Kontakta samordnare Britta Florén för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
RISE Klimatdatabas för livsmedel
Databas med klimatavtryck som kan leasas och användas i verktyg för beräkning av aggregerad klimatinformation som måltider, menyer och inköp. Klimatdatabasen kan även användas för mer strategiskt klimatarbete för att sätta upp och följa klimatmål och nyckeltal. Öppna listan är ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel som visar klimatavtryck för våra vanligaste livsmedel.
RISE klimatdatabas för livsmedel
RISE Klimatskalor för livsmedel
RISE har tagit fram tio klimatskalor för livsmedel med syftet att stötta aktörer i livsmedelskedjan att öka kunskapen om vad ett hållbart klimatutrymme kan vara för olika livsmedel. Klimatskalorna ger en vägledning till vad som är låg respektive hög klimatpåverkan inom en grupp av livsmedel med liknande funktion. Skalorna kan användas för att jämföra olika livsmedels klimatavtryck inom samma grupp av livsmedel och på så sätt främja mer klimatsmarta val av livsmedel.
RISE Klimatskolor för livsmedel
Livsmedelsverket: Den grönare matcirkeln
Nu har Matcirkeln uppdaterats till en grönare version! För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbaserat.
Livsmedelsverkets grönare matcirkel
Användbara länkar
Faktablad för minskat matsvinn för företag
Klimat 2030 om lokala klimatsmarta råvaror.
Västra Götalandsregionens webbutbildning om klimatsmart mat i offentliga måltider.
WWFs guider köttguiden, fiskguiden och vegoguiden för att underlätta hållbara livsmedelsval.
WWF Matguiden – konsumentguiden för mer hållbar mat
Inspiration, kunskap och recept framtaget av Orkla Food Solutions
Det finns många exempel och tips på recept att ta del av som också är bra för planeten, exempelvis på Receptbanken – Världsnaturfonden WWF
Verktyg och tjänster
Klimato och Matilda Foodtech är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som bland annat vill beräkna och minska klimatpåverkan från rätterna som serveras.
Påverka gästers val
Med små medel kan restauranger underlätta för gäster att fatta klimatsmarta beslut. Kommunicera era klimatsmarta val för att inspirera måltidsgästen till ett aktivt val som också kan sprida ringar på vattnet. Presentera gärna den mest klimatsmarta rätten högst upp på menyn, och lyft fram klimatsmarta råvaror.
One Planet Plate är WWFs koncept och kriterier för en hållbar måltid med hänsyn till klimat och biologisk mångfald.
Filmer med exempel från restauranger
Filmer för kunskap och inspiration om hållbarhetsarbete i restaurangsektorn:
Västra Götalandsregionen: Utbildning klimatsmart mat
WWF: Vi lagar planetsmart mat!
Webbutbildning om klimatsmart mat: Kocken Paul Svensson
Chalmers Konferens och Restauranger och Gunnebo Slott och Trädgårdar har valt att anta Klimatlöftet företag för att minska sin klimatpåverkan. I dessa tre filmer berättar de och Göteborgsoperan om hur de jobbar med att ställa om maten de serverar.
Kom med i Klimat 2030s stora satsning för företag – Klimatlöftet företag! Ta del av senaste kunskaperna, verktygen och utbyt erfarenheter med andra företag som jobbar mot samma klimatmål. Klimatlöftena med livsmedelsinriktning är särskilt riktade mot företag inom måltidsverksamheter, som har personalrestauranger och för er som arbetar inom event.
Läs mer om Klimatlöftet företag på Västsvenska handelskammarens webbplats
Kontaktuppgifter
Mer vegetariskt på tallriken
Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden
britta.floren@ri.se, 010–5166666
Minskat matsvinn
Maria Nehme O’Neill, RISE Research Institutes of Sweden
Maria.nehme.oneill@ri.se, 010-7223201