”Regionen ska vara en ständig världsutställning av smarta projekt”

johan-e1508338076725.jpg
Johan Trouve, VD för Västsvenska handelskammaren
Vilken roll spelar näringslivet i omställningen?

– Näringslivet är en väldigt stor del av samhället och om inte de är med tror jag inte att Sverige kan göra en omställning. Många företag genererar stora utsläpp, men jag är ganska övertygad om att man har en beredskap, en förståelse och en vilja att ställa om. Jag tror att näringslivet är mer positiva till omställning än vad både allmänhet och framför allt politiker tror, men man behöver få långsiktiga spelregler som till exempel inte ändras över mandatperioderna.

 Hur hållbart är näringslivet i Västra Götaland?

– Generellt tror jag att det är väldigt hållbart. Många branscher har jobbat med de här frågorna under lång tid; idag är det nästan ett slags grundläggande del i företagen. Ett tag hade man miljöansvariga, men nu hör jag många företag säga att hållbarheten inte är något som en enskild person ska ha ansvar för, utan det ska genomsyra allt de gör.

Vilka är Västra Götalands största styrkor?

– Regionens största styrkor ur ett näringslivsperspektiv är att vi har så många olika branscher och styrkekluster här, och därmed många ben att stå på. Vi har också kompetens som är världsunik – nu när hela fordonsindustrin ställer om till elektrifiering, automation och digitalisering, då hämtar man kunskap om mikrovågsteknik från Ericsson och kamerateknik från Hasselblad, till exempel. Det är jättespännande att man tar vara på den enorma kompetens som finns i den här regionen.

Hur får vi fart på omställningen?

– Frågan måste komma upp på den politiska agendan och det måste pekas med hela handen från de styrande politikerna. Man måste inte damma till med en jätteskatt första året, utan kanske använda sig av en upptrappning så att de företag som redan nu hakar och förbättrar sig kommer att tjäna på det. Det får gärna finnas morötter också, till exempel att de företag som bidrar till att förbättra situationen visas upp eller på något annat sätt får fördelar. Det tror jag är de viktigaste delarna.

Vilka är de viktigaste områdena att satsa på?

– Det handlar om de stora och tunga processerna, som hur människor tar sig till och från jobbet och de stora godsflödena. Allting är kopplat till resor och transporter, i princip. När det gäller värmeproduktion, el och liknande har Sverige redan ställt om väldigt mycket under de senaste 20–30 åren.

 Vilken är din vision för hur regionen ska ha förändrats år 2030?

– Jag skulle vilja att vi är en ständig världsutställning av smarta projekt som minskar klimatpåverkan. Att vi i samarbete mellan akademi, näringsliv och politik tillser att det här får vara en testarena, där det är tillåtet att testa nya tekniker, nya tjänster, nya sätt att leva och kanske nytt sätt att arbeta. Hit ska övriga världen kunna åka för att se på smarta lösningar och lära sig av oss.

Om Johan Trouvé
Ålder: 57
Bor: Lerum
Gör: VD för Västsvenska handelskammaren
Västsvenska handelskammaren
Västsvenska handelskammaren är en privat, partipolitiskt obunden näringslivsorganisation med regionalt fokus. Man arbetar för att skapa tillväxt och utveckla näringslivet i Västsverige, både genom att hjälpa företag med sin affärsverksamhet och genom att påverka politiken.
Idag har handelskammaren 2 800 medlemsföretag från hela Västsverige.

Läs fler intervjuer

Matts Johansson, Garveriet i Floda: “Regionen måste tänka som marknaden, då går det att förändra samhället.”

Anna-Kajsa Lidell, Food for progress: ””Vi som region ska ha visat vägen” 

Fabienne Roux, Cykelköket i Biskopsgården: ”Det kan aldrig bli för många cykelkök” 

Pia Sandvik, RISE: ”Omställningen bygger på smartare lösningar”