Verktygslåda för klimatsmarta offentliga måltider

Här samlar vi kunskap, tips och kommunikationsmaterial för dig som jobbar med offentliga måltider!

Varje dag serveras ca 3 miljoner offentliga måltider inom skola, vård och omsorg. Den mat som serveras har stor potential att påverka matval och livsstil i det övriga livet. I unga år grundläggs också matvanor som vi bär med oss hela livet. Den mat som serveras inom offentlig sektor utgör därför en viktig vägvisare för hållbara och hälsosamma matvanor. Genom att öka kunskapen om vilken mat som är bra ur klimatsynpunkt, men också god och hälsosam, rustar vi offentlig måltidsbransch för framtiden. Välkommen att ta del av en fullproppad och matnyttig verktygslåda! Här hittar du tips, länkar och kommunikationsmaterial att ladda ner!

 

Vässa åtagandet med konkreta förbättringar som gör skillnad

Det är viktigt att de klimatåtgärder som görs i kommunen är insatser som verkligen gör skillnad. För er som är undertecknare av Klimat 2030 erbjuder våra samordnare inom fokusområde mat hjälp för att vässa och formulera relevanta åtaganden inom livsmedelsområdet beroende på var i processen ni befinner er.

Kontakta samordnarna på livsmedelsområdet Jennifer Davis eller Britta Florén så bokar vi in ett samtal. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

 

Ökade kunskaper om klimatsmartare offentliga måltider – i teorin och i praktiken

Som i allt förbättringsarbete när det gäller att engagera medarbetare krävs en förståelse för varför insatser görs och hur det ska genomföras. Genom att känna trygghet i vad som är stort och litet när det gäller mat och klimat ökar förutsättningarna för att själv bli en ambassadör i frågan för måltidsgäster och andra intressenter.

Västra Götalandsregionens webutbildning för måltidspersonal är framtagen för Västra Götalandsregionens egen verksamhet men relevant för alla som arbetar med offentlig måltider. Utbildningen tar ca en timme att genomföra.

Gå till Västra Götalandsregionens webbutbildning om klimatsmart mat

Att maten smakar bra är en förutsättning för mätta och nöjda måltidsgäster som ska få den näring de behöver. Nya typer av utbildningar behövs för att veta exempelvis hur en bondböna eller ett havre-ris tillagas bäst. Exempel på aktörer som erbjuder praktiska utbildningar med fokus på växtbaserad matlagning och klimatsmarta måltider:

Måltid Sverige: Grön inspiration för skola, vård och omsorg

Hushållningssällskapet: Grön inspiration

Martin&Servera: Kurser som passar dig i offentlig verksamhet

 

Har ni koll på era måltiders klimatavtryck?

  • Börja klimatberäkna era måltider eller livsmedelsinköp över tid.
  • Sätt mål på kort sikt för hur ni kan öka andelen serverade vegetariska måltider.
  • Arbeta med att minska ner andelen kött och andra klimatpåverkande råvaror i recepten till fördel för mer klimatsmarta råvaror.
  • Arbeta för att inspirera personal och måltidsgäster att våga testa nytt och lära sig hur man lagar god klimatsmart mat som hamnar i magen. Kommunicera att måltidsgästernas matval har stor betydelse.
  • Presentationen av måltiderna i serveringen och på menyn är viktiga faktorer för att skapa nyfikenhet för nya rätter och måltider. Viktigt också att få provsmaka en mindre bit/smakportion för att våga ta en större bit nästa gång.

Kontakta samordnare Britta Florén för mer information (kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida).

 

Verktyg för minskat matsvinn

  • Börja mäta ert matsvinn om ni inte redan gör det
  • Sätt delmål för hur matsvinnet ska minska, antingen på totalt köks- serverings och tallrikssvinn, eller uppdelat
  • Involvera många, ledningen, de som jobbar i köken, men också måltidsgästerna

Här kan du få konkreta tips på beprövade arbetssätt hur du kan arbeta för att minska kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn:

I Livsmedelsverkets handbok för minskat matsvinn kan du få konkreta tips på beprövade arbetssätt hur du kan arbeta för att minska kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn

Här kan du få en bild över hur svinnläget ser ut i de offentliga måltiderna runt om i landet och om du vill jämföra dig med andra (information på Livsmedelsverkets webbplats)

Måltid Sverige: Här kan du få inspiration via en film om hur Falköping arbetar i praktiken

Kontakta samordnare Jennifer Davis för mer information (kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida).

 

Klimatsmarta recept för offentliga måltider och tips på klimatsmarta och hälsosamma råvaror från närområdet

Här finns några länkar till goda och klimatanpassade rätter.

Landsbygdsnätverkets hemsida: Klimatvänliga recept för offentlig måltid

WWF One Planet Plate veckomeny skollunch

Mer veg! Recept från Måltid Sverige

 

Kommunikationsmaterial

Växla gärna skyltar ofta för att skapa ökad nyfikenhet runt klimatsmart mat. Kombinera buffékort i serveringen med bordsryttare som har ett gemensamt budskap för ökad tydlighet och störst effekt.

Grönsakspaketet med bordsryttare och buffékort är framtagna för att öka kunskaperna men också väcka nyfikenhet och inspiration till att välja en större andel grönt på tallriken.

Skyltmaterialet om klimatsmart mat fokuserar på vad som är litet och stort när det gäller matens klimatpåverkan och vikten av att det egna agerandet har betydelse.

 

Presentationer för extern kommunikation

Följande presentationer med tillhörande manus är avsedda för att förklara vad som är stort och litet i måltiders klimatpåverkan och varför. Underlaget kan användas som stöd i måltidsverksamhetens klimatarbete och varför förändringar har införts. Presentationerna kan användas i möten med målgrupper som ledning, föräldrar och anhöriga till måltidsgästen eller politiker.

Powerpoint Klimatsmart mat – extern kommunikation för skola

Powerpoint Klimatsmart mat, fokus matsvinn – Extern kommunikation för vård och omsorg

 

Kommunikation- och pedagogiskt material från andra

Sammanställning av goda exempel – med QR-koder 

Många av verktygen ovan är framtagna inom ramen för projektet ”Kunskapskliv för klimatsmarta offentliga måltider”. Läs mer om projektet på RISE webbplats.

 

Kontakt

Samordnare för arbetet inom fokusområde ”Klimatsmart och hälsosam mat” inom Klimat 2030

Satsning ”Minskat matsvinn”:
Jennifer Davis, RISE Research Institutes of Sweden
jennifer.davis@ri.se, 010-516 66 86

 

 

Satsning ”Mer vegetariskt på tallriken”:
Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden
britta.floren@ri.se, 010-516 66 66