”Vi som region ska ha visat vägen”

anna-kajsa-lidell-3-foto-maja-andersson.jpg
Anna-Kajsa Lidell, medgrundare av Food for Progress
Food for progress vill nå ut med växtbaserad mat till de stora massorna. Hur jobbar ni för det?

– Det handlar om smak, tillgänglighet och tilltal. Allt handlar om att vi ska skapa cravings – man ska vilja äta maten igen, och helst ska folk prata om produkten på sina middagar. Där är Oumph! ett sådant power tool, för den har den där wow-effekten. Vi deltar heller inte i polariseringen, för vi vet att växtbaserat är jättestarkt och måste inte prata ned köttet. Vi talar inte om Oumph! som köttsubstitut; det måste vara så bra att det står för sig själv.

Vilken roll har våra kostvanor i omställningen av samhället?

– Extremt stort roll. Inte bara för att få en hållbar planet, utan också för att få ett hållbart samhällssystem. Kan vi jobba med mat i friskvårdande syfte, genom att vi äter rätt, då får människor bättre hälsa och blir lyckligare. Samtidigt sparar vi in en massa samhällskostnader och kan istället kanalisera de pengarna till sådant som för samhället framåt.

Vilka är fördelarna med att som företag ha sitt säte i Västra Götalandsregionen?

– Jag är väldigt glad att vi befinner oss i Västra Götalandsregionen, för jag anser att det är den mest progressiva regionen i Sverige på livsmedelssidan. Man har förstått vikten av maten och är målmedvetna i att främja livsmedelssektorn och visa vägen för resten av landet. Till exempel har Livsmedelsacceleratorns* metodik nu lyfts upp på nationell nivå och visas även upp internationellt.

Vad är viktigast för att regionen ska lyckas bli fossiloberoende?

– Det behövs ekonomiska stöd och infrastruktur till företagen. Omställningen är nödvändig ur ett planetärt perspektiv, men många gånger är den inte nödvändig ur ett kortsiktigt företagsperspektiv. Därför behövs stöttningssystem för att företag ska kunna prioritera hållbara investeringar. Jag skulle vilja ha ett väldigt konkret samarbetsforum mellan industri och offentlig sektor i regionen, där syftet är omställning och metoden är hardcore business. Hitta en hållbar laglig väg att tillsammans skapa mat som är hållbar för både människa och planet. Jag tycker också att det är helt centralt att människor vet om hur mat skapas. Idag är vi för alienerade från jordbrukssamhället och jag är riktigt bekymrad över vem som ska vara nästa generations bonde. Vi måste skapa affärsmodeller som gör att bönderna är trygga och kan gå till jobbet och vara lugna i själen.

Vilken är din vision för hur samhället ska ha förändrats år 2030?

– Jag vill att det ska vara en självklarhet att vi samarbetar gränsöverskridande för att lösa de här frågorna och att vi har hittat hållbara affärsmodeller. Att vi verkligen har lyckats skapa exempel som visar vägen, så att det är många som vill följa. Regionen gör så pass mycket bra och måste våga visa det för världen, för det räcker inte att vi ställer om på hemmaplan. Vi ska kunna stå på varenda scen globalt och säga “så här gjorde vi, kopiera det och anpassa det till era kontinenter”. Vi som region ska ha visat vägen.

Om Anna-Kajsa Lidell
Ålder: 43
Bor: Västra Bodarna
Gör: Medgrundare av matföretaget Food for Progress
Food for Progress
Food for Progress är ett matföretag som grundades 2014 av Anna-Kajsa Lidell och Anders Wallerman. De står bland annat bakom den vegetariska produkten Oumph!, som gjorde succéartat intåg i frysdiskarna för några år sedan, och konceptet Beat som exporterar ekologiska produkter gjorda på västgötska bönor. Food for Progress arbetar utifrån målet “One planet food”, det vill säga hälsosam, näringsrik och god mat som räcker till alla människor på jorden. Företaget har sina fabriker i Stora Levene och Trollhättan.

Läs fler intervjuer

Matts Johansson, Garveriet i Floda: “Regionen måste tänka som marknaden, då går det att förändra samhället.”

Johan Trouvé, Västsvenska handelskammaren: ”Regionen ska vara en ständig världsutställning av smarta projekt”

Fabienne Roux, Cykelköket i Biskopsgården: ”Det kan aldrig bli för många cykelkök” 

Pia Sandvik, RISE: ”Omställningen bygger på smartare lösningar”