5 tips för julbordet

Mer växtbaserat, noggrant utvalda råvaror från djurriket och mer mat i magen. Här kommer klimatsmarta tips till er som planerar att laga eller äta julbord!

Mer grönt

Det enklaste sättet att göra julbordet mer klimatsmart är att låta grönsakerna spela huvudrollen! Byt ut några av kötträtterna mot växtbaserade rätter. På Jävligt gott hittar du växtbaserade varianter på klassiska julbordsrecept.

Ett knep är att placera de mest klimatsmarta rätterna i början av julbordet, då blir det mer grönt på tallrikarna i bara farten! Tänk även på att åtgången av olika rätter påverkas av storleken på uppläggningsfat och serveringsbestick.

Välj säsongsbaserat

Välj rotfrukter, kål och andra säsongsbaserade grönsaker som ofta också är närproducerade. Rödkål, grönkål, brysselkål och kålrot är klimatsmarta val som är givna på julbordet! Komplettera gärna med svenska äpplen. Använd dessa råvaror i lättare rätter på julbordet som bryter av, såsom juliga sallader och varma inbjudande grönsaksrätter.

Njut av klimatsmart från djurriket

Sill och ägg är klimatsmarta val från djurriket så länge sillen kommer från hållbara bestånd. När du köper kött och fisk, tänk på portionsmängden och välj med omsorg! Fiskguiden och Köttguiden kan vara till hjälp.

Musslor hör inte till våra traditionella val, men skulle kunna vara ett klimatanpassat alternativ till laxen. Tänk en Moules marinière med saffran, apelsin och fänkål!

Baljväxter

Även svenska baljväxter passar på klimatsmarta julbord, som en krämig röra på svenskodlade bönor eller som ett växtbaserat alternativ till köttbullar eller korv. Blanda i lite rödbeta så blir det dessutom rött och juligt!

Var rädd om maten

Fyll inte tallriken mer än vad du orkar äta upp! Att minska matsvinnet är en högaktuell fråga, inte bara för planeten utan också av ekonomiska skäl. Mindre tallrikar och att inte ställa fram för mycket mat på en gång är bra tips för att minska matsvinnet.

Mellandagarna består ofta av ett ihärdigt ätande av julbordets rester, och till slut kan man bli lite trött på det hela. Här finns en receptbank med o-juliga tips på vad man kan göra med resterna! Här finns även en portionsguide för att minska svinnet, och här finns en lista för att få koll på julrätternas hållbarhet.

 

God och klimatsmart jul önskar Klimat 2030!