Magnus Berntsson på COP26: ”Den regionala och lokala nivån viktig”

Magnus Berntsson signerar Under2Coalition för Västra Götalandsregionens räkning tillsammans med Helen Clarkson VD för Climate Group. Foto: Olle Jonäng

”Om slutresultatet av förhandlingarna ska kunna ses som framgångsrika måste de förutom att försvara 1,5°-målet också säkra att den regionala och lokala nivåns inflytande över besluten eftersom det är där de flesta av lösningarna måste implementeras”. Det menar Magnus Berntsson (KD) som är Miljönämndens ordförande, Västra Götalandsregionen, och på plats i Glasgow. Magnus är även ordförande i Assembly of European Regions (AER) och för Regions of Climate Action (R20).

Mellan den 31 oktober och 12 november pågår FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow där världens länder samlas för att förhandla om det globala klimatarbetet under Parisavtalet som antogs 2015. Länderna ska bland annat förhandla om regler för handel med utsläppsminskningar och hur länderna ska rapportera sina utsläpp.

Men redan innan mötet avslutats har rubriker duggat tätt om att de åtaganden som hittills har presenterats är inte tillräckliga för att nå Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen långt under 2 °C och sträva efter att begränsa den till 1,5 °C.

Nu har statscheferna åkt hem och förhandlarna ska fram till senast 13 november slutföra det formella arbetet med Parisavtalets regelbok som styr hur avtalet ska användas, och finansieringsfrågorna.

Magnus Berntsson menar att om slutresultatet av förhandlingarna ska kunna ses som framgångsrika, måste de förutom att försvara 1,5°-målet också säkra att den regionala och lokala nivåns inflytande över besluten.

– Viktigast är nog att Västra Götalandsregionen gått med i den internationella klimatkoalitionen Under2Coalition. Vi är över 260 regioner och stater som skrivit på och tillsammans representerar vi 50 procent av världsekonomin, säger Magnus Berntsson.

Under2Coalition har som mål att koldioxidutsläppen ska ha reduceras med 80–95% av 1990 års utsläppsnivåer senast år 2050.

Läs hela artikeln i VGR fokus