Europaparlamentariker: ”Västra Götaland borde skryta mer”

Under några dagar förra veckan var europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP) på besök i Västra Götalandsregionen – något han själv tyckte var mycket inspirerande. ”Jag vill gärna se mer stolthet och skryt från Västra Götaland” sa Jakop. Europadagen den 9 maj inledde han med att tillsammans med Helen Persgren (MP) 1:e vice ordförande i VGR:s miljönämnd diskutera EU:s klimatpolitik och lokal och regional nivås roll i klimatarbetet, däribland arbetet inom Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

Här kan du se samtalet i sin helhet.

– Här i Västra Götaland har ni varit extremt skickliga på strukturomvandling och att hitta nya lönsamma möjligheter, tex. efter varvsindustrin. Så resonerar man inte på andra håll i Europa. Jag tycker fler borde komma på studiebesök hit till Västra Götaland där det finns bra samverkan mellan kommuner, region, forskning och näringsliv, och där man inte kramar det gamla utan omfamnar det nya och tittar på hur aktörer tillsammans kan vara en del av lösningen. Jag är imponerad av den kraft, samverkan och framåtanda kring omställningen som jag möter här i regionen, sa Jacop Dalunde.

Helen Persgren från VGRs miljönämnd berättade om Klimat 2030 och sa:

– Ett av verktygen inom arbetet med Klimat 2030 är att vi ska bli fler undertecknare som ställer sig bakom vårt ambitiösa regionala klimatmål. Alla 49 kommuner och alla större lärosäten i Västra Götaland har skrivit på, samt större och mindre företag och olika organisationer. Alla dessa vill gemensamt bidra till att vi ska bli en fossiloberoende region redan 2030. Vi jobbar nu med att fler ska komma med. En känsla som jag tror är viktig i detta är att vi är stolta över det som vi gör. Att aktörer i Västra Götaland och undertecknare till Klimat 2030 känner sig delaktiga i en större process och känner stolthet över det som de själva kan bidra med. Vi ska gå före, tillsammans ska vi bli bäst. Inom Klimat 2030 vill vi lyfta goda exempel på klimatomställningen som sker här.

Läs mer om vad det innebär att skriva på Klimat 2030 och ställa sig bakom det regionala klimatmålet här.