Falköping, Partille och Trollhättan berättar om arbetet med Kommunernas klimatlöften

Kommunernas klimatlöften är en satsning som drivs av Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen. Nuvarande period för klimatlöften sträcker sig fram till 2026 och totalt har kommunerna antagit 812 löften. Här berättar några av kommunerna som antagit många klimatlöften om hur arbetet går med deras antagna klimatlöften.

 

Falköping minskar sitt matsvinn tack vare löftet

Falköping har antagit många klimatlöften och särskilt stolta är de över löftet som innebär minskat matsvinn i offentliga måltider. Svinnet har krympt, både från det som skrapas av från tallrikarna och det som köken lagar. Adam Johansson som är kommunstyrelsens ordförande i Falköpings kommun är säker på sin sak: ”Vi har inga andra ambitioner än att de klimatlöften vi antagit ska genomföras”.

Se filmen från Falköpings kommun

 

Fokus på inköp och upphandling i Partilles klimatarbete

Följ med till Jonsereds trädgårdar där Partille kommun precis byggt ett nytt café. Kraven har varit höga på hållbarhet i byggnationen och de har bland annat återanvänt gammalt tegel. Marith Hesse, kommunstyrelsens ordförande i Partille kommun, berättar att klimatlöftena nu är en del av styrmodellen. Hon berättar också att det kommunala fastighetsbolaget, som bygger och förvaltar alla kommunala lokaler och allmännyttiga bostäder, jobbar utifrån dem.

Se filmen från Partille kommun

 

Trollhättan ger tusentals möbler nytt liv

Återbruk av möbler är ett av de klimatlöften som Trollhättans Stad antagit. I stadshusets mötesarena är 98 procent av möblerna återbrukade, så snacka om att de lever som de lär! En viktig pusselbit är att politiken i Trollhättan är överens om att klimatet är viktigt och klimatarbetet kommer högt på agendan. I filmen berättar kommunalråd Sofia Lindholm om Trollhättans satsning på kommunernas Klimatlöften.

Se filmen från Trollhättans Stad