100-tal deltog på frukostseminarium om matens klimatpåverkan

Ett hundratal deltog på frukostseminarium om hur vi ska äta och planera våra inköp av råvaror för att minska vår klimatpåverkan. Att välja mer vegetariskt på tallriken och minska matsvinnet är två viktiga sätt att bidra. Seminariet ordnades inom ramen för Klimat 2030’s fokusområde ”Klimatsmart och hälsosam mat”, i samarbete med Nordic Choice Hotels. 

Britta Florén och Jennifer Davis, två av samordnarna för fokusområde klimatsmart och hälsosam mat inom Klimat 2030, inledde morgonen med att peppa deltagarna att delge de smartaste tipsen för att minska matsvinn och få in mer grönt på tallriken. Några av tipsen var att vara modig, våga tänka utanför boxen, arrangera en restfest eller att köpa ”fula” grönsaker.

– Tekniskt sett har vi alla förutsättningarna, och det finns en stark trend idag både gällande vegomat och att på olika sätt minska matsvinnet. Men detta behöver även spridas till fler, menar Britta Florén och Jennifer Davis.

Lidköpings kommun är en av de aktörer som jobbar aktivt med hållbar mat i det offentliga köket. Lidköpings kommun serverar 1,2 miljoner måltider per år. På plats för att dela med sig av några tips fanns kostchef Nathalie Torstensson. På ett inspirerande sätt fick alla deltagare ta del av Lidköpings arbete med att bland annat öka andelen närproducerad mat.

– Våga göra lite, för även små åtgärder kan ha jättestor påverkan – särskilt inom arbetet med mat, säger Nathalie Torstensson.

Träffen arrangerades på Clarion hotel Post i centrala Göteborg. De som ville kunde även följa med upp på taket för att se hur odlingarna där fungerar. Nordic Choice Head of Sustainability Cathrine Dehli var där för att berätta om hur hotellkedjan arbetar med hållbarhet där maten är ett av sex fokusområden.

– Bara genom att byta tallrikar på frukostbuffén till en mindre modell minskade vårt matsvinn med 20 procent, säger Cathrine Dehli.

 

Webbsändning och material

Se webbsändningen från frukostseminariet

Folder: ”Klimatsmarta mattips”

Resultat mentometerfrågor under frukostseminariet

 

Presentationer

Jennifer Davis och Britta Floren från RISE (samordnare Klimat 2030)

Nathalie Torstensson, kostchef på Lidköpings kommun

Cathrine Dehli, hållbarhetschef på Nordic Choice Hotels

 

Om frukostseminariet

När: Måndag 16 april 2018 7.30 – 9.15

Var: Clarion hotell Post, Drottningtorget, Göteborg

På programmet

  • Vägar mot en hållbar matkonsumtion och aktuella initiativ som t ex WWFs One Planet Plate (Livsmedelssamordnarna inom Klimat 2030 Jennifer Davis och Britta Florén, RISE)
  • Hur arbetar Lidköpings kommun för en minskad klimatpåverkan i de offentliga måltiderna? (Kostchef Nathalie Torstensson, Lidköpings kommun)
  • Bästa klimattipsen, vi delar med oss och tar emot (Alla)
  • Dagens värd delger sina utmaningar och möjligheter med minskad klimatpåverkan från hotellmaten (Nordic Choice Head of Sustainability, Cathrine Dehli)

 

Träffen genomfördes i samarbete med Nordic Choice Hotels.
För frågor kontakta gärna:

Britta Florén, samordnare för fokusområde Klimatsmart och hälsosam mat inom Klimat 2030: britta.floren@ri.se

Emelie Feuk, Nordic Choice Hotels: emelie.feuk@choice.se