Hur ser ett framtida kvarter ut? Nytt magasin om cirkulära innovationer

framtidenskvarter.jpg

Projektet ”Framtidens kvarter – för en hållbar livsstil” har samlat sina resultat och idéer i ett nyproducerat magasin, fullproppat med cirkulära innovationer för hållbart byggande och stadsplanering. Vad sägs om till exempel koncept som ”urban mining”, cirkulära boenden och ”half inclusive”?

– Vi hoppas att den kunskap vi samlat på oss kan vara inspirerande för andra aktörer som vill bygga hållbart för framtiden, säger Peter Serrander, samverkanskoordinator vid Science Park Borås.

Innovationerna är uppdelade i tre kategorier: Byggnader för cirkulära flöden, Grönt stråk för konsumtion och Cirkulära boenden. Varje innovation har tagits fram med syftet att kunna komma till nytta i bygget det planerade bostadsområdet Västerbro i centrala Borås, men även i en bredare kontext.

– Det som är spännande med innovationerna är att de rör sig över en så bred skala: från det konkreta till systemnivå. Allt ifrån platsbyggda skåp i lägenheterna, som är något väldigt fysiskt och rumsligt, till konceptet med urban mining som handlar om att hitta nya sätt att tänka kring vilka resurser vi har och hur vi använder dem, säger Peter Serrander.

Läs mer på Borås Science Parks webbplats

Länk till magasinet (Issuu)