Klimat 2030 på Frihamnsdagarna

Visst ses vi på Frihamnsdagarna, Göteborgs motsvarighet till Almedalen? Klimat 2030 deltar i år med tre arrangemang på eftermiddagen torsdagen den 29 augusti. Alla tre seminarierna är på scenen Paviljong Greta.

Torsdag 29 augusti 13.20 – 14:00, Paviljong Greta: 

Tiotusentals jobb står på spel med länets gröna industriomställning

På scen möts västsvenska industrirepresentanter och riksdagsledamöter för att diskutera vad som står på spel om inte eltillförseln ökar i Västra Götaland. Rådet för industriomställning gör, utifrån en rapport från VGR, bedömningen att 10 000  arbetstillfällen riskeras kring år 2030 om inte eltillgången ökar dramatiskt närmsta åren. Detta berör direkt sysselsatta i den elberoende delen av tillverkningsindustrin, men ännu fler jobb riskeras sett till hela ekonomin.

Det skulle också betyda fortsatt stor klimatpåverkan från industrin som står för närmare hälften av länets utsläpp, en andel som ökat eftersom utsläppen inte minskat sedan 1990. Elektrifieringen av industrin är en historisk chans i länet – men ger politiken tillräckliga förutsättningar för att den ska ske?

Seminariet går att se på plats på Frihamnsdagarna och online.

Läs mer om seminariet

 

Torsdag 29 augusti 15.20- 16.00, Paviljong Greta:

Ungas syn på klimatfrågan

Hur många ungdomar idag tycker egentligen att klimatfrågan är viktig? Undersökningar tyder på att klimat- och miljöfrågan i genomsnitt anses mindre viktig av de som går på högstadiet och gymnasiet än för bara några år sedan. Är det verkligen så och hur kan de som trots allt är engagerade i och oroade för klimatfrågan engagera sig? Vilka olika vägar och forum finns det i så fall?

Resultat från den senaste attitydundersökningen om vad ungdomar i Västsverige anser vara de viktigaste frågorna presenteras av Ungdomsbarometern. Därefter blir det paneldiskussion med representanter från politiska ungdomsförbund och ideella organisationer om vad man kan göra för att kanalisera sitt klimatengagemang.

Seminariet är ett samarrangemang mellan Klimat 2030 och Göteborgsregionen.
Seminariet går att se på plats på Frihamnsdagarna och online.
Seminariet kommer även att sändas på SVT Forum.

Läs mer om seminariet

 

Torsdag 29 augusti 16:20–17:00, Paviljong Greta:

Hur får vi acceptans för transporternas omställning?

I Frankrike är de så kallade gula västarnas protester ett tydligt exempel på hur förslag till höjda drivmedelsskatter (där i kombination med sänkt förmögenhetsskatt) mötte protester. I Sverige ledde kriget i Ukraina tillsammans med reduktionsplikten till högre drivmedelspriser, vilket väckte missnöje och bidrog till att flera politiska partier skruvade ner såväl klimatambitionerna som reduktionspliktsnivåerna för att sänka drivmedelspriserna. Där befinner vi oss idag, trots att vi vet att det behöver bli dyrare att köra fossilbil om klimatställningen ska lyckas.

Finns det förslag och politik som kan öka acceptansen för transporternas klimatomställning? Två förslag kommer att presenteras och diskuteras. Det ena gäller en vägskatt för person- och lastbilar som gör det dyrare att köra i stad jämfört med landsbygd. Det andra gäller ett så kallat landsbygdsmiljöavtal där åtgärder för lokal service läggs ihop med bättre kollektivtrafik och investeringar till exempelvis cykelbanor.

Förslagen presenteras av Anders Roth från IVL och kommer sedan diskuteras av en panel bestående av politiker, forskare/experter och allmänhet.

Seminariet går att se på plats på Frihamnsdagarna och online.
Arrangörer är Klimat 2030, IVL och 2030-sekreteriatet.

Läs mer om seminariet