Ny rapport: möjligt med hållbar matproduktion till alla år 2050

Nya kostvanor och förändrad matproduktion krävs för att rädda planeten och oss själva. Det är fullt möjligt att hållbart producera nyttig mat åt 10 miljarder människor på planeten år 2050, men det kräver förändrade kostvanor, förbättrad matproduktion, och minskat matsvinn.

I en artikel i Lancet publicerar Stockholms Resilience Centre i samarbete med bland andra stiftelsen EAT de första vetenskapligt satta målen för en framtida hållbar matproduktion och hälsosam konsumtion inom de planetära gränserna. Rapporten behandlar en rad olika ämne  som hälsa, kost, klimat, miljö, fiske och jordbruk.

Här är några viktiga slutsatser:

  • Att förse en växande befolkning på 10 miljarder år 2050 med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. Att uppnå rapportens vetenskapligt grundade mål för en hälsosam kost inom planetens gränser kommer att kräva betydande förändringar, men är inom räckhåll.
  • Kostråden som presenteras i rapporten innebär cirka 35% kalorier från fullkorn och rotfrukter, protein huvudsakligen från växter – men även ungefär 14 g rött kött per dag och 500 g per dag av grönsaker och frukt. För var och en av dessa komponenter finns stor flexibilitet, beroende på tillgången på mat och kulturella och personliga preferenser.
  • Att göra denna stora omställning kommer att kräva att konsumtionen av livsmedel som rött kött och socker minskar med cirka 50%, medan konsumtion av nötter, frukt, grönsaker och baljväxter mer än fördubblas.
  • En sådan global omställning av kosten kan leda till stora hälsofördelar, vilket potentiellt kan avvärja 10,9-11,6 miljoner förtida dödsfall per år, enligt rapporten.

Fredag 18 januari kommer Stockholm Resilience Centre i samarbete med Beijer-institutet för ekologisk ekonomi och Global Economic Dynamics and the Biosphere programme vid Kungliga Vetenskapsakademien, och EAT lansera rapporten för en svensk publik. Lanseringen är fullbokad men kan följas via livesändning här.

Läs mer här