Omställning till vegansk produkt vinner Unga Landsbygdspriset i Väst 2020

Nu har Västra Götalandsregionens pris ”Unga Landsbygdspriset i Väst 2020” delats ut till Marcus Karlsson, H Karlsson Charkuterifabrik/Peas of Heaven i Härryda.

Juryns motivering för att ge Marcus Karlsson priset:

”Med stor drivkraft och kreativitet har årets pristagare gjort ett framgångsrikt generationsskifte i det över det 100 år gamla familjeföretaget i Härryda. Utifrån en god omvärldsanalys, stor förändringskraft och ledarskap har Marcus bidragit till att företaget utvecklat nya produkter, ökat antalet anställda och visat på ökad tillväxt. Genom ett omfattande produktutvecklingsarbete med många utmaningar har Marcus drivit lanseringen av ett nytt veganskt sortiment som komplement till företagets traditionella charkproduktion. Årets pristagare är ett bra exempel på ett etablerat företag som har tagit sig an klimatutmaningen och de nya affärsmöjligheter som dyker upp när konsumenterna ställer om. Marcus har via Peas of Heaven lyckats lansera sina produkter i de stora dagligvarukedjorna samt skapat ett stort intresse både nationellt och internationellt. Förutom framgångsrikt företagande på en liten ort bidrar årets pristagare till att driva på utvecklingen av svensktillverkade veganska produkter.”

Läs mer på Västra Götalandsregionens webbplats

Priset delas ut till två företag och det andra priset går till Stekosterian i Skara som drivs av Filip Larsson och Sara Runsten som producerar en ekologisk och svensk motsvarighet till halloumi. Juryns motivering:

”Från en matvagn, till eget mejeri, till att leverera till kända restauranger, har Filip och Sara nu lyckats sälja in sin produkt till dagligvaruhandel. Pristagarna var tidiga i branschen med sin idé och efterfrågan har ökat enormt vilket har gjort det möjligt att bygga ut och anställa. Filip och Sara brinner för fler arbetstillfällen i en levande landsbygd. De värnar om sin småskalighet och vill skapa samhällsnytta genom att som små aktörer vara förebilder och erbjuda marknaden fler alternativ. Årets pristagare tänker på alla aspekter av hållbarhet i sitt företagande, bidrar till innovation på landsbygden samt inspirerar andra unga. Filip och Sara tar ställning för svenskproducerade och miljövänliga livsmedel med sin produkt – Hokus Pokus Filliostus!”

Läs mer på Västra Götalandsregionens webbplats