Rådet för industrins omställning startar upp arbetet inför två nya år

Nyligen samlades Rådet för industrins omställning i Västra Götaland för att välkomna fyra nya medlemmar samt välja kommande års prioriteringar. Elproduktion, eleffekt, CCS (koldioxidinlagring) och kompetensförsörjning är frågor som de tolv rådsmedlemmarna valt denna gång. Ytterligare ett fokus är att bygga på berättelsen om vad omställningen innebär med mer fakta.

 

Marie Nilsson, ordförande IF Metall är en av de nyinvalda

Du är ny rådsmedlem, vad tar du med dig från mötet?
– Jag bär med mig en positiv känsla av att det finns en massa aktörer som tror på och vill bidra till att Västsverige ställer om till fossilfritt. Ser fram emot det kommande arbetet!

 

Hur hoppas du att rådet kan göra skillnad för industrins omställning?
–  Jag hoppas vi gemensamt kan konkretisera och beskriva vad omställningen innebär för människor som bor i regionen. Exempelvis att X-antal TWh (terawattimmar)ny elproduktion ger Y antal arbetstillfällen som bidrar till Z antal vårdplatser.

För många människor är det nog lite svårt att se vad industrins omställning innebär. Spelar det någon roll vad vi gör egentligen? Riskerar jag att bli av med jobbet? Vad händer i så fall?

Vad vill du tillföra i rådets arbete?
– Jag hoppas att kunna bidra med arbetstagarperspektivet och mina erfarenheter om industrins villkor och betydelse nationellt. Vidare hoppas jag också att få med mig goda idéer som kan spridas. Alla krafter behöver kroka arm för en förflyttning framåt, där vi kan dra nytta av olika erfarenheter för lyckas med omställningen.

Peter Abrahamsson, chef hållbar utveckling på Preem är också ny i rådet

Vad tar du med dig från mötet?
– Till stora delar råder samsyn kring vad som måste göras men omställningen vi står inför kräver att vi arbetar tillsammans. Det är så vi kan nå framgång. Rätt manövrerat kan klimatomställningen bli en konkurrensfördel för västsvensk industri.


Hur hoppas du att rådet kan göra skillnad för industrins omställning?
– Jag tycker att rådet har en fantastisk kombination av kompetens, insikter och roller för att påverka beslutsfattare att skapa rätt förutsättningar för den omställning som krävs. Det känns väldigt stimulerande att få vara med i det sammanhanget.

Vad vill du tillföra i rådets arbete?
– Som representant för den industri som utgör den största fossila verksamheten i regionen kan vi också göra den största skillnaden. Jag tror mig kunna bidra med vad omställningen från det fossila till det fossilfria kräver, både för industri och samhälle.

 

Läs mer om Rådet för industrins omställning i Västra Götaland samt mer om övriga rådsmedlemmar.

Fotograf: Anders Rudäng, Länsstyrelsen Västra Götaland