Seminarium om konsumtionsmål på Frihamnsdagarna

Den 3-4 september ordnas för första gången Frihamnsdagarna som vill vara Göteborgs motsvarighet till Almedalen. Klimat 2030 kommer medverka under fredagseftermiddagen med en programpunkt om hur Sveriges klimatmål missar utsläppen från vår konsumtion.

Största delen av vår konsumtions klimatpåverkan kommer från import och räknas inte in i Sveriges klimatmål. Nu utreds möjligheten för ett nationellt klimatmål för konsumtion, en fråga som just nu ligger på Miljömålsberedningens bord. Göteborg var första stad i världen med ett lokalt konsumtionsmål 2014 och i Västra Götaland antogs det regionala konsumtionsmålet 2015. Det innebär mål om att utsläppen från vår konsumtion ska minska, oavsett var i världen utsläppen sker.

Därför anordnar Klimat 2030 ett seminarium om detta på Frihamnsdagarna i Göteborg i höst. Under seminariet kommer västsvenska politiker och företag lyfta erfarenheter och vi avslutar med en paneldiskussion med riksdagsledamöter i Miljömålsberedningen.

Var? Frihamnsdagarna i Frihamnen i Göteborg

När? 3 september kl. 16:30-17.15 (preliminär tid).

 

Medverkande

  • Västsvenska riksdagsledamöter som ingår i Miljömålsberedningen och/eller miljö- och jordbruksutskottet (tbc)
  • Eliina Brinkberg, environmental manager Nudie jeans
  • Emmyly Bönfors (C), miljökommunalråd och ordf. i miljö- och klimatnämnden Göteborgs stad
  • Magnus Berntsson (KD), ordf. i miljönämnden VGR Västra Götalandsregionen

 

Läs mer om Frihamnsdagarna

 

Företrädare för Klimat 2030 har även skrivit ett öppet brev till riksdagsledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet samt alla västsvenska riksdagsledamöter, och konsumtion var även temat för Klimatråd Västra Götalands möte nu i juni.

Öppet brev till riksdagsledamöter