Seminarium om konsumtionsmål på Frihamnsdagarna

Den 3-4 september ordnas för första gången Frihamnsdagarna som vill vara Göteborgs motsvarighet till Almedalen. Klimat 2030 kommer medverka fredagen den 3 september med en programpunkt om hur Sveriges klimatmål missar utsläppen från vår konsumtion.

Här kan du se inspelningen från seminariet: 

Största delen av vår konsumtions klimatpåverkan kommer från import och räknas inte in i Sveriges klimatmål. Nu utreds möjligheten för ett nationellt klimatmål för konsumtion, en fråga som just nu ligger på Miljömålsberedningens bord. Göteborg var första stad i världen med ett lokalt konsumtionsmål 2014 och i Västra Götaland antogs det regionala konsumtionsmålet 2015. Det innebär mål om att utsläppen från vår konsumtion ska minska, oavsett var i världen utsläppen sker.

Därför anordnar Klimat 2030 ett seminarium om detta på Frihamnsdagarna i Göteborg i höst. Under seminariet kommer västsvenska politiker och företag lyfta erfarenheter och vi avslutar med ett samtal med riksdagsledamöter i Miljömålsberedningen.

 

Var? Frihamnsdagarna på Bananpiren i Göteborg (tältscenen Frigga)

När? 3 september kl. 16:30-17.15

 

Program och medverkande

  • Välkomna – Svante Sjöstedt, Länsstyrelsen Västra Götaland (moderator)
  • Göteborgs stad var först i världen med ett lokalt konsumtionsmål – Emmyly Bönfors (C), miljökommunalråd och ordf. i miljö- och klimatnämnden Göteborgs stad
  • Västra Götalands har haft ett regionalt konsumtionsmål sedan 2015 – Magnus Berntsson (KD), ordf. i miljönämnden Västra Götalandsregionen
  • Erfarenheter från göteborgsföretaget Nudie jeans – Eliina Brinkberg, environmental manager Nudie jeans
  • Samtal med riksdagsledamöter från Miljömålsberedningen – Rickard Nordin (C) och Amanda Palmstierna (MP)

 

Streaming: Evenemanget kommer att livestreamas här.

Corona och att delta på plats: Antal personer på området är begränsat till 600 åt gången enligt rådande restriktioner. Om området är fullt sker insläpp i takt med att besökare lämnar. Det går inte att boka biljetter men däremot kommer Frihamnsdagarna att löpande rapportera på webben hur många som är på området. Scenen kommer att vara utomhus i ett tält utan väggar.

 

Läs mer om Frihamnsdagarna och se programmet här

 

 

Företrädare för Klimat 2030 har även skrivit ett öppet brev till riksdagsledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet samt alla västsvenska riksdagsledamöter, och konsumtion var även temat för Klimatråd Västra Götalands möte nu i juni.

Öppet brev till riksdagsledamöter