Fyra snabba frågor till Åsa Sandberg från Too Good To Go

Åsa Sandberg från Too Good To Go var en av talarna under vår klimatlunch i slutet av oktober.
Se inspelningen från klimatlunchen här.

Hej Åsa och tack för din insats under vår klimatlunch. Vill du berätta snabbt om er verksamhet, vad ni gör och hur det påverkar klimatet?

Too Good To Go är världens största matsvinnsrörelse och app. Vi finns i femton länder och har hittills räddat 49 miljoner måltider från att slängas i soptunnan. Istället hamnar maten till användare av appen, som räddar den överskottsmat som finns i restauranger, mataffärer och caféer. Vi jobbar i hela ledet där matsvinn uppstår, från jord till bord, med allt från till exempel enkla hushållstips till vilka åtgärder en stad kan införa. Vi jobbar med företag, kommuner, politiker, allmänhet och skolor – allt för att minska matsvinnet.

Kan ni trimma det ni gör och hur ska ni i så fall göra det?

Vi trimmar hela tiden, en av våra värderingar är att höja ribban, och det är på daglig basis vad vi gör. I Sverige har vi bara skrapat på ytan i vad man kan göra tillsammans och just nu undersöker vi marknaden för att se var vi gör mest nytta. Det handlar bland annat om att adaptera så att man möter en specifik kommuns eller ett specifikt företags utmaningar.

Det verkar som att det är fler som gör liknande saker som ni, konkurrerar ni eller jobbar ni ihop?

Vi brinner för att minska matsvinn och vi har skapat en app som visar att det fungerar i global skala. Men en tredjedel av all mat slängs, och det är inte en siffra som en aktör kan tackla så där måste vi alla jobba tillsammans. Det är vår vision, att inspirera och få med alla i den här kampen. Konkurrens är ju hälsosamt, men vi ser det som att ju fler aktörer vi är, desto mer matsvinn får vi bort från soptunnorna.

Hur ser er verksamhet ut 2030?

För fyra år sedan så fanns inte vi, och vi har hittills räddat väldigt många måltider. Det går bara att drömma om vad vi har gjort om 10 år; vi har räddat en biljon måltider, vi har verksamhet på alla kontinenter och vi är en ännu större rörelse än vad vi är idag. Naturligtvis finns vi i hela Sverige, men det behöver vi inte vänta till 2030 för att bli. Just nu är vi ett vitt papper med stora ambitioner och en fantastisk resa framåt.