Klimatrådsmöte med fokus på transporter och elektrifiering

Igår träffades Klimatråd Västra Götaland och temat för mötet var omställningen av transportsystemet, med extra fokus på elektrifieringen.

  • Mats-Ola Larsson från IVL berättade att ökningen av elbilar och elhybrider går fort men från en låg nivå. Just nu ökar nybilsförsäljningen mycket och branschen bedömer att 30 procent av nybilsförsäljningen år 2030 består av laddbara bilar.
  • Karl-Johan Runnberg från AB Volvo berättade att de introducerade eldrivna bussar omkring 2010, bland annat tack vare projekt med Göteborgs Stad inom ElectriCity. Nu migrerar tekniken till lastbilssidan. Där är det framförallt stadsnära fordon men även anläggningsmaskiner som elektrifieras. Nu finns möjlighet att skala upp och det finns även ett stort behov av att hålla jämna steg med utbyggnaden av laddinfrastruktur.
  • Magnus Karlström från Lindholmen Science Park belyste att en viktig faktor för att elektrifieringen ska öka är priset på batterier, och att elbilar troligen blir billigare än förbränningsmotorer år 2030.
  • Lisbeth Schultze sa att Klimatklivet som Länsstyrelsen handlägger har bidragit till att 4 726 laddpunkter har beviljats stöd i Västra Götaland sedan 2015. Magnus Berntsson berättade att Västra Götalandsregionen står för 10 procent av de laddmöjligheter som finns tillgängliga för medborgarna i Västra Götaland.

Medlemmar ur klimatrådet deltog även i ett riksdagsseminarium om elektrifiering den 24 april. Läs mer här.

Västra Götalandsregionen, Business Region Göteborg och Göteborgs Stad kommer att stå värdar för ett gemensamt seminarium i Almedalen, ”Elektrifiering av transportsystemet – Västsverige accelererar!”, den 1 juli klockan 14.15 – 15.45. Läs mer om seminariet här.

Läs mer om Klimatråd Västra Götaland och se vilka som ingår i rådet här.