Ny broschyr om klimatsmarta råvaror härifrån

Ny broschyr vill inspirera att tänka nytt kring maten vi äter och visa att det både är lätt, gott och nyttigt att äta klimatsmart och samti­digt närproducerat.

Råvarorna i fokus! Fördelen med närproducerade råvaror är att långa transporter undviks samtidigt som konsumtionen bidrar till arbetstillfällen och en lokal matproduktion. Utgångspunkten för råvarornas ursprung är att de med fördel kan odlas i Västra Götaland med omnejd, men råvaror ifrån andra delar av Sverige förekommer också.

Broschyren ”Klimatsmarta råvaror härifrån. Inspiration och tips för dig som vill äta smartare – både för miljön och hälsan” listar råvaror som kan ätas med gott samvete. Sådant som är lätt att producera i Västra Götaland. Det är tex basvaror som potatis, morötter, rödbetor och grönkål, baljväxter som gula ärtor och bruna bönor, matgryn (tex. matvete, matkorn eller mathavre), sill och musslor och frukter och bär som växer här.

Gråärt, åkerböna, quinoa och sötlupin/matlupin som produceras här är klimatsmarta råvaror vi förmodligen kommer att se mer av framöver. Råvarorna odlas lokalt och produktionen håller på att skalas upp.

Broschyren innehåller även ett antal recept som gulärtsbiff, grynotto, vitkålsris och gravad kål.

Detta är ett initiativ inom ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om”, eftersom vad vi äter, varifrån maten kommer och hur den produceras har stor betydelse för klimatet. Det finns idag många bra råvaror att välja för att minska klimatavtrycket från tallriken. Råvarorna och recepten du finner i broschyren är några exempel som vi hoppas kan vara en bra utgångspunkt för förändrade matvanor.

Broschyren ”Klimatsmarta råvaror härifrån. Inspiration och tips för dig som vill äta smartare – både för miljön och hälsan”

 

Läs mer om fokusområdet Klimatsmart och hälsosam mat som är en del av Klimat 2030.