Klimatsmarta råvaror

bild2.jpg

Övergången till mer klimatsmarta råvaror påbörjas när menyn sätts. Här står växtbaserade råvaror i centrum! När råvaror från djurriket används, väljs de med omsorg. Komponera rätter som är både klimatsmarta och omtyckta, där vissa kan bli ett stående inslag på menyn.

Kontakta samordnare Britta Florén för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

RISE Klimatdatabas för livsmedel

Databas med klimatavtryck som kan leasas och användas i verktyg för beräkning av aggregerad klimatinformation som måltider, menyer och inköp. Klimatdatabasen kan även användas för mer strategiskt klimatarbete för att sätta upp och följa klimatmål och nyckeltal. Öppna listan är ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel som visar klimatavtryck för våra vanligaste livsmedel.

RISE klimatdatabas för livsmedel

RISE Klimatskalor för livsmedel

RISE har tagit fram tio klimatskalor för livsmedel med syftet att stötta aktörer i livsmedelskedjan att öka kunskapen om vad ett hållbart klimatutrymme kan vara för olika livsmedel. Klimatskalorna ger en vägledning till vad som är låg respektive hög klimatpåverkan inom en grupp av livsmedel med liknande funktion. Skalorna kan användas för att jämföra olika livsmedels klimatavtryck inom samma grupp av livsmedel och på så sätt främja mer klimatsmarta val av livsmedel.

RISE Klimatskolor för livsmedel

Livsmedelsverket: Den grönare matcirkeln

Nu har Matcirkeln uppdaterats till en grönare version! För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbaserat.

Livsmedelsverkets grönare matcirkel

Användbara länkar

Faktablad för Kommunernas klimatlöfte 13: Vi ska minska klimatpåverkan från egna eller inköpta måltidslösningar

Klimat 2030 om lokala klimatsmarta råvaror.

WWF guidar restauranger till hållbara måltider, bland annat genom Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden, och genom exempel på klimatsmarta recept.

Västra Götalandsregionens webbutbildning om klimatsmart mat i offentliga måltider.

Uppsala kommun har tagit fram en utbildning för privata och offentliga restauranger på temat mat och klimat.

WWFs guider köttguiden, fiskguiden och vegoguiden för att underlätta hållbara livsmedelsval.

WWF Matguiden – konsumentguiden för mer hållbar mat

Inspiration, kunskap och recept framtaget av Orkla Food Solutions

Det finns många exempel och tips på recept att ta del av som också är bra för planeten, exempelvis på Receptbanken – Världsnaturfonden WWF

Verktyg och tjänster

Klimato och Matilda Foodtech är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som bland annat vill beräkna och minska klimatpåverkan från rätterna som serveras.

 

Tillbaka till Restaurangens klimatskafferi