Restaurangens klimatskafferi

Här samlar vi tips och länkar för dig som jobbar inom restaurang och besöksnäring.
edward-howell-vvuy1hwvyea-unsplash.png

Restaurangerna är en viktig aktör i klimatarbetet

Maten står för en fjärdedel av klimatutsläppen som en genomsnittlig svensk orsakar. Restauranger serverar många måltider, och har därför makt att påverka dessa utsläpp. Restauranger kan dessutom inspirera gäster att äta mer klimatsmart genom att servera riktigt god mat med låg klimatpåverkan. En bonus är att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta mer resurseffektivt.

Smak för klimat – inspirationsträff för dig som är kock eller driver restaurang

Digitalt seminarium den 8 november 2022.  Tips, råd och goda exempel för resurseffektiv klimatomställning i restauranger. Vi ställde bland annat frågan hur kan kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” kan stötta restaurangaktörers klimatarbete framåt och bjöd in till diskussion med intressanta gästtalare.

Se inspirationsträffen i efterhand (Youtube)

Arbeta med konkreta förbättringar som gör skillnad

För er som är undertecknare av Klimat 2030 erbjuder våra samordnare inom fokusområdet ”Klimatsmart och hälsosam mat” hjälp med att vässa och formulera relevanta åtaganden för restauranger, beroende på var i processen ni befinner er.

Kontakta Britta Florén eller Maria Nehme O’Neill så bokar vi in ett samtal. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Minska matsvinnet

Ett minskat matsvinn innebär vinster för både planeten och plånboken. Att mäta och reflektera är viktigt för att minska matsvinnet, men det behövs även kompetens om hur kockar kan arbeta förebyggande för att minska svinnet i restaurangkök.

Kontakta samordnare Maria Nehme O’Neill för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Användbara länkar

Livsmedelsverket om matsvinn med tips om hur man minskar matsvinn, information om datummärkningar och om förvaring.

IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en handbok för minskat matsvinn i privata restauranger.

Verktyg och tjänster

Generation Waste, Chefstein och FoodWaste är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som vill mäta och minska sitt matsvinn.

För det svinn som trots allt uppstår finns exempelvis appen To good to go där restauranger kan sälja sitt överskott och öka sin resurseffektivitet.

Kock som arbetar i restaurangkök    Kock gör en uppläggning

Byt till klimatsmartare råvaror

Övergången till mer klimatsmarta råvaror påbörjas när menyn sätts. Här står växtbaserade råvaror i centrum! När råvaror från djurriket används, väljs de med omsorg. Komponera rätter som är både klimatsmarta och omtyckta, där vissa kan bli ett stående inslag på menyn.

Kontakta samordnare Britta Florén för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Användbara länkar

Klimat 2030 om lokala klimatsmarta råvaror.

RISE klimatskala för måltider underlättar förståelsen för vad som är en klimatsmart måltid.

WWF guidar restauranger till hållbara måltider, bland annat genom Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden, och genom exempel på klimatsmarta recept.

Västra Götalandsregionens webbutbildning om klimatsmart mat i offentliga måltider.

Uppsala kommun har tagit fram en utbildning för privata och offentliga restauranger på temat mat och klimat.

Verktyg och tjänster

Klimato och Matilda Foodtech är exempel på företag som erbjuder tjänster till restauranger som bland annat vill beräkna och minska klimatpåverkan från rätterna som serveras.

Påverka gästers val

Med små medel kan restauranger underlätta för gäster att fatta klimatsmarta beslut. Presentera gärna den mest klimatsmarta rätten högst upp på menyn, och lyft fram klimatsmarta råvaror.

Kontaktuppgifter

Mer vegetariskt på tallriken

Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden

britta.floren@ri.se, 010–5166666

Minskat matsvinn

Maria Nehme O’Neill, RISE Research Institutes of Sweden

Maria.nehme.oneill@ri.se, 010-7223201

Beställningar i restaurangkök