Ny guide: Minska byggprojektets utsläpp med en klimatbudget

Sedan 1 januari är det lagkrav på att klimatberäkna nybyggnadsprojekt genom en klimatdeklaration. I Byggutmaning Klimatbudget, ett samarbete mellan Byggföretagen i väst och Johanneberg Science Park inom ramen för Klimat 2030, fick 28 byggföretag under hösten hjälp med att beräkna ett projekts klimatutsläpp och sätta en klimatbudget. Resultatet av utmaningen blev en steg-för-steg-guide.

– Med denna utmaning ville vi sträcka oss lite längre. Genom en klimatbudget beräknar du inte bara projektets utsläpp. Du sätter även mål för projektets klimatpåverkan och håller dig sedan till dessa under projektets gång. På så sätt kartlägger vi inte bara utsläppen utan minskar dem också, säger Peter Selberg, forskningsstrateg på Johanneberg Science Park.

Guiden riktar sig till såväl entreprenör som fastighetsägare och kommunal förvaltning, och vägleder dig genom tre moment för att du ska lyckas med din klimatbudget.

– Detta är ett viktigt verktyg för branschens arbete mot klimatneutralitet. Att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt kommer bli en konkurrensfördel framöver, säger Anna Lönn Lundbäck, nationell hållbarhetssamordnare på Byggföretagen.

Här kan du ladda ner Guiden Byggutmaning Klimatbudget

 

Ny omgång av byggutmaningen under våren

Genom förra årets succé har det blivit tydligt att ett öppet erfarenhetsutbyte i syfte att kunskapshöja underlättade och gav stöd till många och därför är satsningen nu tillbaka med en ny omgång. Erbjudandet ett forum där branschaktörer kan prata med varandra utan att det är i en affärssituation. På så vis kan vi tillsammans ta ett steg framåt i klimatomställningen. Detta kommer att ske under gemensamma träffar en gång i månaden som blandar presentationer, workshops, frågestunder och coaching.

Genom att delta i Byggutmaningen Klimatbudget blir aktörer vägledda i metoder för beräkningar och budget rörande klimatpåverkan från byggprojekt. Utgångspunkten kommer att ske utifrån ert aktuella behov och eventuellt ert utpekade byggprojekt som ska få en klimatbudget. Oavsett var ni står så kommer ni att få möjlighet att göra stora kliv framåt genom Byggutmaningen.


Resultatwebbinarium från arbetet med Byggutmaningen Klimatbudget under hösten 2021.

Vill du vara med?

Kontakta Peter Selberg på Johanneberg Science Park.
peter.selberg@johannebergsciencepark.com, 0730-572625

 

Läs mer om Byggutmaningarna