Välkomna till Klimat 2030s årliga konferens 2 december

”10 år kvar – varför gör vi inte mer?” är temat för Klimat 2030s årliga stora evenemang 2019. Det är nu tio år sen Västra Götaland antog sitt klimatmål, och snart tio år tills vi ska vara i mål. Mycket görs, men inte tillräckligt. Hur kan vi växla upp klimatarbetet? Inled klimattoppmötet COP 25 i Madrid med oss!

När: 2 december 2019 kl 8.30-9.45. Registrering och frukost från 7.30.

Var: Svenska mässan i Göteborg

 

Livesändning

Se inspelningen från frukostkonferensen här (75 min)

 

Media

Artikel i Dagens Nyheter om frukostkonferensen

Inslag i P4 Sjuhärad om frukostkonferensen

 

Medverkande

Några av de medverkande är:

Docent Martin Hultman från Chalmers tekniska högskola

Utifrån ett tvärvetenskaplig perspektiv ställer Martin Hultman frågan ”Hur kan det komma sig att vi inte tar tag i klimatkrisen vilken vi haft kunskap om i 30 år?” Martin leder det globala nätverket CEFORCED vilket granskar olika former av klimatförnekelse samt forskningsprojekt om ekologiska maskuliniteter, naturens rättigheter och ekoprenörskap.

 

 

Ragnhild Larsson från Klimatpodden

Journalisten Ragnhild Larsson driver Klimatpodden där hon sedan 2015 spelat in över 60 avsnitt med bland andra Isabella Lövin, Anders Wijkman, Nina Ekelund och Pär Holmgren. Ragnhild är också aktiv inom Extinction Rebellion och tillhör därmed den växande grupp människor som deltar i klimatprotester på gatorna runt om i världen.

 

 

 

Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige

Sedan 2016 är Svante Axelsson ansvarig för regeringsinitiativet som ska göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Svante är en energifylld inspiratör när det gäller vår gemensamma förmåga att steg för steg ställa om, och samlar idag Sveriges största företag i branschvisa färdplaner på resan mot fossilfrihet.

 

 

 

Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län

Sedan 2017 är Anders Danielsson landshövding i Västra Götaland. Tidigare har han varit generaldirektör för säkerhetspolisen (Säpo), generaldirektör för Migrationsverket samt generalsekreterare på svenska Röda korset.

 

 

 

Magnus Berntsson, ordförande för miljönämnden Västra Götalandsregionen

Magnus Berntsson (KD) är förutom ordförande för miljönämnden även 2:e vice ordförande i regionfullmäktige och ordförande för Europas största regionnätverk, Assembly of European Regions (AER). Genom AER är Magnus även ordförande för Regions of Climate Action (R20).

 

 

Läs mer och se filmen från förra årets frukostkonferens med Klimat 2030.

 

Fortsätt dagen med ”Framtid Västra Götaland”

Efter vårt seminarium på morgonen fortsätter dagen med konferensen Framtid Västra Götaland, där även Klimat 2030 kommer att arrangera ett av eftermiddagens parallella seminarier. Framtid Västra Götaland har i år temat ”Ledarskap och samverkan i en tid av omställning” och kommer att handla om hur komplexa samhällsutmaningar kräver tvärsektoriella lösningar och nya arbetssätt.

Inbjudan Framtid Västra Götaland eller läs mer på webbsidan för Framtid Västra Götaland.

 

Anmälan

Konferensen är gratis och vi bjuder på frukost från 7.30. Anmälan har nu stängt, sista anmälningsdag var den 25 november. 400 personer har anmält sig till konferensen.

 

Vad är Klimat 2030?

”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” är en regional kraftsamling som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i samverkan med många andra aktörer.

I Västra Götaland har vi ett av de mest ambitiösa regionala klimatmålen i Sverige. Till 2030 ska utsläppen av växthusgaser i regionen minska med 80 procent från 1990-års nivå. Dessutom ska utsläppen av växthusgaser från västsvenskarnas konsumtion, oavsett var i världen de sker, minska med 30 procent jämfört med 2010. Utsläppen av växthusgaser minskar, men inte tillräckligt snabbt för att vi ska nå vårt mål. Nu är det hög tid att öka takten. Företag, kommuner, högskolor, föreningar och andra organisationer i Västra Götaland kan ansluta sig till kraftsamlingen och ställa sig bakom det regionala klimatmålet. Se vilka aktörer som anslutit sig till Klimat 2030. Arbetet inom Klimat 2030 är organiserat i fyra fokusområden och inom ramen för Klimat 2030 finns också Klimatråd Västra Götaland.