Restaurangens klimatskafferi

Restaurangerna är en viktig aktör i klimatarbetet
Maten står för en fjärdedel av klimatutsläppen som en genomsnittlig svensk orsakar. Restauranger serverar många måltider, och har därför makt att påverka dessa utsläpp. Restauranger kan dessutom inspirera gäster att äta mer klimatsmart genom att servera riktigt god mat med låg klimatpåverkan. En bonus är att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta mer resurseffektivt.
Handbok för klimatsmarta restauranger och andra verksamheter
Här har vi samlat tips och verktyg för dig och din restaurang
Minska matsvinnet
Att mäta och reflektera är viktigt för att minska matsvinnet, men det behövs även kompetens om hur kockar kan arbeta förebyggande för att minska svinnet i restaurangkök.
Klimatsmarta råvaror
Övergången till mer klimatsmarta råvaror påbörjas när menyn sätts. Här står växtbaserade råvaror i centrum!
Påverka gästers måltidsval
Med små medel kan restauranger underlätta för gäster att fatta klimatsmarta beslut. Kommunicera era klimatsmarta val för att inspirera måltidsgästen till ett aktivt val.
Utbildningar om mat och klimat
Filmer för kunskap och inspiration om hållbarhetsarbete i restaurangsektorn. Genom goda exempel kan vi lära oss mer tillsammans!
Kontaktuppgifter
Mer vegetariskt på tallriken
Britta Florén, RISE Research Institutes of Sweden
britta.floren@ri.se, 010–5166666
Minskat matsvinn
Maria Nehme O’Neill, RISE Research Institutes of Sweden
Maria.nehme.oneill@ri.se, 010-7223201