På gång

Kommunerna bjuds in att anta nya klimatlöften inför 2024-2026

Kommunernas klimatlöften är en satsning inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland. Under 2021 och 2022 har kommunerna i Västra Götaland tillsammans genomfört klimatlöften som beräknas minska utsläppen med drygt 75 000 ton koldioxidekvivalenter. Idag bjuds kommunerna i länet in för att anta nya

Läs mer

18 projekt igång som resultat av utlysningar inom Klimat 2030

Under förra året genomfördes två utlysningar inom ramen för Klimat 2030 – Design för en hållbar livsstil – innovationer där ungas framtid är i fokus och Civilsamhällets lösningar för lokal klimatomställning i Västra Götaland. Nu är totalt 18 projekt igång som resultat av utlysningarna. 6 förstudier har beviljats medel för att med utgångspunkt i Designguide

Läs mer

5 tips för julbordet

Mer växtbaserat, noggrant utvalda råvaror från djurriket och mer mat i magen. Här kommer klimatsmarta tips till er som planerar att laga eller äta julbord! Mer grönt Det enklaste sättet att göra julbordet mer klimatsmart är att låta grönsakerna spela huvudrollen! Byt ut några av kötträtterna mot växtbaserade rätter. På Jävligt gott hittar du växtbaserade

Läs mer

Kommunerna har minskat utsläppen motsvarande 17 900 villors elanvändning

Under det gångna året har kommunerna i Västra Götaland tillsammans genomfört klimatlöften som beräknas minska utsläppen med drygt 44 700 ton koldioxidekvivalenter. Det visar uppföljningen av satsningen Kommunernas klimatlöften som presenteras idag på konferensen Framtid Västra Götaland. Uppföljning av löften 2022 Under 2022 genomför alla 49 kommuner i Västra Götaland klimatlöften som de antagit genom

Läs mer

Lantbrukare tar steg mot gårdsbaserad biogasproduktion

I våras anordnade LRF, Biogas Väst och Klimat 2030 studiebesök på lantbruksbaserade biogasanläggningar, vilket ledde till lärdomar om hur lantbruk kan bli mer resurseffektiva och lönsamma genom att dra nytta av sitt avfall. Vi har pratat med några av lantbrukarna som deltog på studiebesöken, och frågat dem vad som hänt sedan dess. Biogas är viktigt

Läs mer

Hur växlar vi upp genomförandet av laddplaner? – Seminarium den 24 november i Göteborg

40 kommuner har antagit klimatlöftet ” Vi har en laddplan för kommunen! Seminariet vänder sig till er som arbetar med eller berörs av laddplanens olika delar i kommunen. Till exempel miljöstrateg, planerare eller företrädare för energibolag, fastigheter eller fordonshanteringen. Exempel på frågor som kommer tas upp är hur kan arbetet organiseras och drivas i kommunen

Läs mer

Industrin lyfte stora elbehov i industrirådet under ny ledning

I onsdags hade Rådet för industriomställning höstens första möte. Temat var elektrifiering och industriomställning och det var tydligt att företagen står inför ett kraftigt ökat elbehov för att bli fossilfria. Mötet leddes för första gången av landshövding Sten Tolgfors och Regionstyrelsens nya ordförande Helén Eliasson. Kraftigt ökad produktion av fossilfri el är avgörande för att

Läs mer

Den (svinn)smarta måltiden!

Välkommen till en träff där vi delar tips, råd och goda exempel för minskandet av matsvinn inom offentliga måltidsverksamheter. Vi lyfter metoder för att stärka matsvinnsåtgärder i det offentliga köket och sätt att förankra matsvinnsarbetet hos personalen. Vi gör också nedslag i kommuner i Västra Götaland som antagit klimatlöftet kring matsvinn inom kraftsamlingen Klimat 2030. Du som

Läs mer

Smak för klimat – inspirationsträff för dig som är kock eller driver restaurang

Hur ser den klimatsmarta restaurangen ut? Nu växlar Klimat 2030 upp arbetet riktat till restauranger. Välkommen till den digitala träffen Smak för klimatet där vi delar tips, råd och goda exempel för resurseffektiv klimatomställning i restauranger. Vi ställer bl.a frågan; hur kan kramftsamligen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” stötta restaurangaktörers klimatarbete framåt? och bjuder

Läs mer

Vi uppmärksammar internationella matsvinnsdagen och restaurangers minskade matsvinn

Idag är det internationella matsvinnsdagen! Dagen är ett initiativ från FN med syfte att synliggöra matsvinnets storskaliga resursslöseri och påverkan på klimatet. Inom Klimat 2030s fokusområde ”Klimatsmart och hälsosam mat” kommer kunskapshöjande insatser för att minska privata restaurangers klimatpåverkan påbörjas under hösten. Att minska på matsvinnet innebär både ekonomiska och klimatmässiga vinster, inte minst för

Läs mer